У чому полягає користь і шкода від вживання проростків

Проростки покращують стан здоров'я людей.

Молода зелень, яку використовують для приготування бутербродів, салатів, набуває дедалі більшої популярності. Проростки можна купити у магазинах, на ринках, виростити самостійно. У чому ж переваги і недоліки цієї їжі, інформує Ukr.Media.

Що таке паростки

Насіння овочів, трав, зерен утримують за певної температури і вологості. Коли вони починають зростати, то виробляють багато корисних речовин. У момент найвищої активності цих компонентів молоду зелень зрізають для вживання.

Проростки поділяють на 4 види: овочі (броколі, люцерна, гірчиця і червона конюшина), бобові (маш, квасоля, сочевиця і горох), насіння (гарбузове, кунжутне, соняшникове), зерна (кіноа, пшениця, овес).

Користь від вживання паростків

Молода зелень містить вітаміни і мінерали. Це джерело клітковини і антиоксидантів, що попереджають старішання організму. Наприклад, проростки броколі багаті на вітаміни А, С, К, фолієву кислоту. Вони містять у складі потужний антиоксидант сульфорафан. У деяких видах зелені наявні фосфор, магній, вітаміни групи В.

Паростки вносять різноманіття у їжу. Це низькокалорійні продукти, з мінімальною кількістю натрію і жиру. Крім користі для здоров'я, вони надають стравам новий вигляд і смак.

Недоліки застосування

Оскільки насіння вирощують у теплому, вологому середовищі, — це сприяє зростанню хвороботворних бактерій. На поверхні зелені можуть бути наявними сальмонела, кишкова паличка. Якщо проростки вирощують на фермах, існує ризик контакту насіння з водою, що містить відходи тваринництва.

Можливою є ще одна небезпека. Бактерії можуть потрапити на рослини, якщо люди, які їх збирають, упаковують, не дотримуються правил гігієни.

Самостійне вирощування за домашніх умов не завжди знижує ймовірність розвитку захворювання. Проблема у тому, що зараженим може бути й власне насіння.

Ризики інфікування посилюються тим, що люди вважають за краще вживати паростки у свіжому вигляді. Лікарі рекомендують їх запікати, готувати на парі. Кількість вітамінів трохи зменшиться, але можна уникнути розвитку важких захворювань.