У Китаї збудують найбільший у світі спортивний комплекс, який буде мати форму пагорбів

Сучасна будівельна технологія у поєднанні з природним ландшафтом.

Спортивний комплекс Цюйчжоу, спроектований у стилі ленд-арт, являє собою масштабну споруду площею близько 70 га. На території комплексу розташуються стадіон на 30 тис місць, критий басейн на 2 тис спортсменів і тренажерний зал, у якому можуть одночасно займатися 10 тис осіб. Крім цього, в кампусі буде зведений музей науки і техніки, молодіжний центр, готелі та магазини. Загальна площа забудови складе близько 390 тис кв. м, інформує Ukr.Media.

Спортивні споруди мають форму пагорбів, які тонуть у зелених масивах. Стадіон буде розміщений в "кратері", розташованому на височині. Над ним буде "висіти" велика пластикова "хмара". У поверхню пагорбів вставлять великі вікна, які забезпечать необхідний рівень природного освітлення всередині приміщень.

Між будівельними спорудами і на вершинах пагорбів викладуть прогулянкові доріжки та виростять траву. У центрі кампуса Цюйчжоу розміститься штучне озеро, а по периметру території посадять дерева. Спортивний комплекс спроектований китайським бюро MAD Architects, яке очолює Ма Яньсун. Архітектор є затятим шанувальником стилю ленд-арт, для якого характерне поєднання сучасних будівельних технологій і природних природних ландшафтів.

Описаний підхід до проєктування будівель можна побачити в багатьох роботах бюро MAD Architects (включаючи житловий комплекс Gardenhouse в Беверлі-Хіллз). Ма Яньсун вирішив відмовитися від масштабних прямокутних форм і традиційної схеми міського будівництва. Замість цього він вирішив створити унікальний простір, що сприяє розумінню культури мегаполісу, краси природи і духовної суті людської натури.

У сучасному ландшафтному арт-парку химерним чином переплетуться китайські традиції, екологічні мотиви і спортивні прагнення молоді, з якої в майбутньому виростуть нові чемпіони. На них, цілком можливо, будуть робити стану гравці на ставках з топа капперів. Це професіонали, які вивчають обстановку спортивного світу кожен день і користуються цим із метою заробітку. Їх ще називають типстерами.

Кампус, розташований у міському окрузі китайської провінції Чжецзян, є найбільшим у світі підземним ландшафтним комплексом. Спортивну споруду планують ввести в експлуатацію у 2022-2023 рр.

Кампус Цюйчжоу має певну схожість із проєктом музею наративного мистецтва Джорджа Лукаса, який китайські архітектори хотіли звести в Чикаго. В кінцевому підсумку будівництво було скасовано у зв'язку з позовом некомерційної організації "Друзі парків", яка виграла суд у знаменитого режисера.

Источник