Учені з’ясували, що смартфони впливають на сон не так, як вважалося раніше

Розвінчано міф про шкоду використання телефону перед сном.

Вчені з університету Масарика в Чехії спростували міф про те, що використання мобільного телефону ввечері та вночі може спровокувати порушення сну, інформує Ukr.Media.

Впливу смартфонів на сон присвячено багато досліджень. Вважається, що недосипання, спровоковане звичкою використовувати телефон перед сном, може негативно впливати на успішність, психічне та фізичне здоров'я підлітків. Чеські вчені прагнули з'ясувати, чи це так.

У новому дослідженні взяли участь 203 чеських підлітки (віком від 13 до 17 років). Учасники завантажили на свої смартфони спеціально створений додаток, який збирав дані про роботу пристрою протягом 14 днів. Вчені аналізували, як тривалість і час використання телефону було пов'язано із загальною тривалістю сну, його ефективністю, якістю, а також рівнем щоденної сонливості.

Всупереч очікуванням, дослідники не виявили зв'язку між часом використання смартфона і підвищеним ризиком виникнення будь-яких порушень сну. Сонливість, про яку учасники іноді інформували організаторів дослідження, була наслідком скорочення загальної тривалості сну (зокрема через те, що учасники "засиджувалися в телефонах" допізна). Проте недосипання може виникнути і з інших причин, не пов'язаних із пізнім використанням гаджетів.

Источник