«Заради чого я працюю?» — задайте собі це питання і ви зрозумієте, чи потрібно щось змінювати в житті

Як знайти баланс між особистим життям і роботою і чи є він взагалі.

Петро Меберт, президент великої компанії, експерт по особовому та організаційному розвитку, розповідає про те, як знайти баланс між роботою та особистим життям, інформує Ukr.Media.

Почну з відомої притчі. Три людини возили на візках важкі камені. В одного з них запитали: «Що ти тут робиш?». Зупинившись і втерши піт, він стомлено відповів: «Я тягаю каміння». Те ж питання поставили другому. Він відповів: «Я заробляю гроші. У мене велика родина, і я повинен її годувати». Третій чоловік, почувши таке ж питання відповів: «Я будую храм!».

Перш ніж починати шукати баланс між роботою та особистим життям, необхідно зрозуміти, навіщо ви носите камені, і знайти внутрішній баланс. Починати з себе і власних пріоритетів потрібно завжди. Ключове слово — власні. Безліч людей живуть не своїм життям, а чужим. У них немає власних цілей, завдань і планів. Ось з такими людьми й потрібно розібратися в першу чергу.

Мудрий чоловік сказав, що, якщо ви правильно виберете захоплення, вам в житті не доведеться працювати жодного дня. Моцарт і Мікеланджело не ходили на роботу — вони творили. Більшість, зрозуміло, не генії. Але той, хто захоплений своєю справою, не відпрацьовує годинник в надії піти швидше.

«Я будую храм»

Для людини, який будує храм, поділ на особисте і професійне життя не має сенсу — він цілісний. Всі його плани та рішення підпорядковані, як би пафосно це не звучало, великій меті. І вона може бути у кожного.

Кожному під силу зрозуміти, усвідомити, відчути свою місію. А це дозволить досягти балансу в різних сферах.

Я впевнений, що той чоловік який будував храм взагалі не хвилювався про те, наскільки збалансоване його особисте, робоче, суспільне життя. Він просто жив.

«Я тягаю каміння»

Тепер розглянемо чоловіка, який у притчі просто втомливо тягав каміння. З його відповіді можна зрозуміти, що він у глибокому внутрішньому конфлікті та не розуміє свого призначення. І, швидше за все, ненавидить не тільки самого себе, але й оточуючих.

Якщо людина — особистість цілісна і збалансована, розуміє, навіщо і для чого робить ту чи іншу справу, то навіть сама проста робота буде вести до будівництва свого внутрішнього храму.

Якщо перевести на менш образну мову, то можна звернутися до Юнга, який вважав, що нерозуміння людиною його внутрішньої ситуації являється для нього в зовнішньому світі у вигляді долі. Саме тому невдахи звинувачують у всьому долю. Той, хто просто тягав каміння, не усвідомлював, що наша влада над обставинами починається там, де з'являється розуміння своєї місії та цілей.

«Я заробляю гроші»

Тепер поговоримо про людину, яка, носячи камені, заробляє гроші для своєї сім'ї. Таких абсолютна більшість. Конструктивні творчі люди, можливо, не мають високої мети, але при цьому досить збалансовані.

У них є можливість стати тим, хто будує храм. А для цього потрібно найглибшим чином зрозуміти самого себе, відокремити свої внутрішні цінності від нав'язаних переконань, відчути — саме відчути — своє життя, місію, шлях.

Бери й роби

Щоб це стало можливим, є безліч конкретних методик і прийомів. Я на собі випробував цей комплексний алгоритм.

Максимально точно, на рівні аналітики визначте свій психологічний типаж з допомогою психолога або психологічних тестів

Велика їх частина сьогодні доступна онлайн, до того ж деякі з них можна пройти безкоштовно, так і психологи охоче консультують по Skype. Почніть з найпопулярніших тестів: MMPI, Майерс-Бріггс, соціоніка, психософія.

Визначте ваші фундаментальні цінності

Вони допоможуть зорієнтуватися у прийнятті важливих рішень. Дуже часто у людей виникають труднощі з цим пунктом, оскільки вони не можуть сформулювати, що ж таке цінність. Підказка: це те, що важливо саме для вас, те, заради чого ви готові, умовно, не спати ночами та відмовлятися від багато чого.

Якщо потрібні конкретні приклади, можу поділитися своїм списком цінностей: свобода (тому я пішов зі світу великих компаній і став підприємцем), самовираження, можливість впливати на зміну суспільства, мої діти.

Зверніться до минулого, виділіть три-п'ять ключових рішень, пов'язаних з освітою, кар'єрою або бізнесом

Детально згадайте, за яких обставин, з якою мотивацією ви їх брали. Поставити собі питання: це рішення було прийнято мною чи хтось його "підказав" мені?

Виконайте те ж саме стосовно людей, які вас оточують. Ви самі їх обрали, щиро, керуючись глибинними потребами, або вибір був нав'язаний уявленнями про те, як правильно, престижно, вигідно?

Виділіть декілька людей з вашого найближчого оточення і постарайтеся пригадати, як вони опинилися у вашому житті, що вас пов'язує зараз, що буде пов'язувати в майбутньому

Після цього розподіліть їх за такими групами: товариші, соратники, попутники, спостерігачі, товариші (у цьому контексті останні — абсолютно безглузді в нашому житті люди, з якими можна лише провести за келихом вечір п'ятниці).

Зверніть увагу, що такі слова, як «друг» або «дружина» жодним чином не відображають глибинної суті ваших відносин. У взаємодії з людьми постарайтеся точно розуміти, що ці люди дають вам і що ви даєте їм, яку роль вони відіграють у вашому житті і яку роль ви б хотіли, щоб вони грали.

Поставте перед собою цілі на довгостроковий період (5-10 і більше років)

Ці цілі повинні охоплювати всі сфери: кар'єру, сім'ю, друзів, захоплення, фінанси. Постарайтеся розподілити ці цілі в порядку важливості. Якщо у вас є обмеження за часом, ресурсам, можливостям, то необхідно вибирати тільки мету, яка стоїть на першому місці.

Напроти цілей напишіть, скільки часу і ресурсів потрібно для їх досягнення

Складіть план на тиждень, місяць, рік. Розпишіть, яким чином ви будете досягати цілей. Якщо, наприклад, ви хочете написати сценарій для короткометражки та розумієте, що у вас є до цього хист, то доведеться зробити наступне:

  • Переглянути велику кількість фільмів
  • пройти онлайн-курс
  • Завести знайомих, які розбираються в темі та можуть дати потрібну пораду
  • Продумати, куди і як «прилаштувати» сценарій.
  • Це точно не завдання на два тижні або місяць.

    Чому важливо, щоб цілі охоплювали всі сфери життя? Тому що в тому разі, коли все знаходиться перед очима, можна побачити, що, наприклад, в такій сфері, як «особистісний розвиток» приділено зовсім мало уваги.

    Не забувайте, що будь-який план повинен коригуватися відповідно до зовнішніх і внутрішніх обставин

    Адаптивність і вміння приймати зміни, не руйнуючись — одна з ознак зрілої особистості.

    А тепер — дійте! Прямо сьогодні, не відкладаючи на завтра. Адже чим довше відкладаєш, тим менше шансів, що зробиш.

    Важливий момент: протягом всього шляху до цілей будьте об'єктивні до самого себе, не намагайтеся здаватися тим, ким ви не є.

    Каменю — місце

    На останок наведу ще одну історію. Один мудрець узяв порожній глечик і наповнив його доверху невеликими камінням. Зібрав своїх учнів і поставив перше запитання: «Скажіть, чи повен мій глечик?» На що ті відповіли: «Так, сповнений».

    Тоді мудрець узяв банку з горохом і висипав її вміст у глечик з камінням. Горох заповнив всі проміжки між ними. Мудрець поставив друге питання: «Повний тепер мій глечик?» Учні підтвердили, що так, повний.

    Мудрець взяв коробку з піском і теж висипав його в глечик. Пісок просочився крізь горох і камені та зайняв все вільне місце. Ще раз запитав мудрець своїх учнів, чи повен глечик, і знову почув ствердну відповідь. Тоді мудрець дістав кухоль, повний води, і вилив її в банку до останньої краплі. Засміялися учні, бачачи все це.

    Притча така: «Глечик — це наше життя. Камені — найголовніша складова життя кожного: діти, сім'я, здоров'я. Горох — це ті речі, які мати приємно, але все ж це не найважливіше: будинок, машина, коштовності. Пісок же символізує дрібниці, яких повно в житті будь-якої людини. Якщо спочатку наповнити глечик піском, не залишиться місця для каменів».

    Так само і в житті: якщо витрачати час на дрібниці, його зовсім не залишається на найголовніше. Принципово важливо, щоб ви чітко розставили пріоритети, і щоб пісок не зайняв місце великих каменів у вашому глечику. А вже що саме буде камінням у вашому випадку — вирішувати вам.

    Источник