З’явився надсучасний біосенсор для миттєвої діагностики бактеріальної інфекції

Інструмент здатний забезпечити точні і надійні результати в режимі реального часу, а не протягом двох-п'яти днів, необхідних для нинішніх процесів, які тестують інфекції та чутливість до антибіотиків.

Використовуючи невеликий і недорогий біосенсор, співробітники Університету Британської Колумбії (UBC Okanagan) спільно з Університетом Калгарі створили інструмент, який надає лікарям практично миттєву діагностику бактеріальних інфекцій. Їх робота опублікована в Scientific Reports, інформує UkrMedia.

«Досягнення у сфері мікрофлюїдної технології на основі мікрочіпів дозволяють нам створювати більш дрібні і складні пристрої, які в області медичних досліджень можуть надати більше інформації для лікарів-практиків, не вимагаючи при цьому надто ретельної вибірки пацієнтів», — пояснює Мохаммад Заріфі (Mohammad Zarifi), доцент UBC Okanagan.

Згідно зі статистикою за 2017 рік, кожна година затримки в лікуванні антибіотиками підвищує рівень смертності майже на вісім відсотків через ускладнення інфекції в крові. Заріфі і його колеги протестували свій пристрій, відстежуючи кількість бактерій, присутніх у різних зразках в умовах, близьких до тих, що зустрічаються у клінічних мікробіологічних лабораторіях.

Пропускаючи мікрохвилі через зразок, пристрій швидко і точно аналізує, а потім генерує профіль існуючих бактерій. За словами творців, їх інструмент не тільки забезпечує швидкий і безконтактний інструмент для клінічного аналізу, але здатний і на більше.

«Пристрій може швидко знаходити бактерії і навіть відображати взаємодію цих бактерій з антибіотиками. Повний спектр результатів надасть фахівцям більше інформації, ніж вони можуть мати зараз, і допоможе просунутися далі у визначенні точних методів лікування», — упевнений фахівець.

Створений біосенсор стане важливим кроком на шляху підвищення якості комплексного лікування антибіотиками і забезпечить швидке і автоматичне виявлення бактерій, а також скринінг росту бактерій, який вважається реакцією на препарати.

Источник