«Лебедина пісня» Срни, або Шанс «Шахтаря» на реабілітацію

Сьогодні, 25 жовтня, «Шахтар» зіграє з «Барселоною» у третьому турі групового етапу Ліги чемпіонів.

Вдруге і вочевидь востаннє у цьому сезоні «гірники» гратимуть під керівництвом Дарій Срни. Цього разу вони протистоятимуть «Барселоні», яка хоч і має повний лазарет травмованих, але уже повертається до топів європейського футболу. Про шанси «гірників» у поєдинку з чинним чемпіоном Ла Ліги читайте в матеріалі від Укрінформу.

Ця історія повинна стати мелодрамою

Повернемося у 2015-й рік. Дарійо Срна отримує запит від «Барселони» на трансфер. Капітаном «гірників» і збірної Хорватії цікавиться особисто головний тренер «Барселони» Луїс Енріке. Попри всі чутки, хорват залишається у стані гірників, хоч «Барселона» тоді була чи не найбільшою силою європейського футболу.

«Я залишився у своєму улюбленому клубі, коли була важка ситуація, коли почалась війна у 2014 році. Я не міг кинути клуб, президента, вболівальників. Але запам'ятовується те, що мене «хотіла Барселона». Це багато про що говорить, це приємно», — згадав цей епізод кар’єри Срна на пресконференції.

За 8 років Дарійо зголосився «почергувати» на тренерському містку «гірників», доки не знайдуть нового коуча. Хорват знову розуміє усі виклики, пов’язані зокрема зі складним поєдинком проти «Барселони», але погоджується допомогти «Шахтарю».

«Я не Гвардіола, але можу дати вам пристрасть і свободу», — зауважив хорват перед першим тренуванням команди у статусі виконувача обов’язків головного тренера. Історія складається так, що нинішньому «Шахтареві» цього може вистачити проти такої знекровленої «Барселони».

«Барселона» Хаві: молодь з «Ла Масії» на всі випадки життя

Каталонський клуб підходить до гри з низкою травмованих футболістів. Левандовські, Кунде, Педрі, Рафінья, Де Йонг не допоможуть у матчі з «Шахтарем» через травми. Кожен з футболістів — це не просто частина команди, а безпосередній претендент на стартовий склад. Через вилучення «Барселоні» також не допоможе Гаві. У підсумку констатуємо, що проти «Шахтаря» не гратимуть два переможці премії «Golden boy» і один з кращих форвардів сучасності. Цей факт дещо вирівнює різницю у класі між командами.

Хаві вже у звичній для себе манері зробить акцент на футбольну академію  «Ла Масію». У заявці «Барселони» можна помітити невідомих для широкого кола вболівальників Форта, Кубарсі, Касадо, Гаррідо, Ферміна, Гую і Ямала. Кожен з них є вихованцем місцевої академії, якому ще необхідно доводити свою профпридатність на полі.

«Не всі відновилися, тому їх немає в заявці. Це не ідеальний склад, але ми тут не для того, щоб скаржитися. Ми повинні вдосконалюватися та перемогти. У заявці є 12 вихованців. Я дуже пишаюся цим поколінням. Я переконаний, що ми побачимо велику Барселону. Я не думаю, що настав час спробувати щось нове, або робити дивні речі. Ми повинні бути практичними та показати нашу особистість. Ми не будемо робити зміни, а просто підемо нашим шляхом», — пояснив головний тренер «каталонців» Хаві перед грою.

Подвійна мотивація «Шахтаря» і кожного окремо

За день до гри стало відомо, що новим головним тренером «Шахтаря» стане боснієць Маріно Пушич. Він візьме команду після матчу з «Барселоно». Щобільше, існує варіант, що уже сьогодні він керуватиме командою разом із Срною. Про нововведення у гру говорити марно, позаяк за день неможливо вибудувати гру. «Шахтар» гратиме від ситуації, намагаючись компенсувати злагодженість куражем.

Футболісти розуміють, що гра проти «Барселони» — це шанс застовпити за собою прихильність нового тренера. Додаймо до цього правильний настрій, який хлопцям організує Дарійо Срна. У його здібностях налаштовувати й заряджати сумніватися не доводиться, адже людина «капітанила» у «Шахтарі» й збірній Хорватії впродовж багатьох років.

Різницю проти каталонської молоді здатні зробити наші перспективні гравці. У центрі поля протистояти знекровленим каталонцям можуть Бондаренко і Судаков. Попри свою футбольну юність, у цього дуету достатньо досвіду великих матчів. Чого тільки вартують ігри з «Реалом» у торішній кампанії. Вже звично контролюватиме гру команди Тарас Степаненко, який на правах капітана може похвалити й насварити. Не варто також забувати за Келсі й Сікана.

Ціну матчу розуміють усі

Фактично кожному футболісту сучасного «Шахтаря» є що доводити з огляду на посередність, ледь не провальність першої половини сезону 2023/24. Це прекрасно розуміє тренер «Барселони».

«Це життєво важливий матч, це ключові моменти для досягнення мети виходу з групи. Шахтар важкий, динамічний та сильний суперник. Вони не бояться, грають із задоволенням в атаці. Ми проаналізували їх, але якщо думати, що матч буде легкий, то є шанс програти», — пояснив Хаві на передматчевій пресконференції.

Команди гратимуть на «Стадіоні Олімпіко» у Барселоні. Початок матчу — о 19:45. Укрінформ підготує для вас текстову трансляцію матчу, який має всі шанси увійти в історію як один з найбільш емоційних.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: shakhtar.com, fcbarcelona.com

Источник