Байден готовий піти на поступки республіканцям, щоб допомогти Україні – ЗМІ

Білий дім розглядає можливість включення в законопроєкт про бюджетне фінансування заходів боротьби з міграцією на півдні США, аби забезпечити голосування республіканців у Конгресі за схвалення допомоги Україні та Ізраїлю.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters із посиланням на власні джерела.

Білий дім і Конгрес США намагаються досягти домовленості, яка передбачатиме надання військової допомоги двом союзникам Штатів і водночас запобігання нелегальній імміграції через американо-мексиканський кордон.

Республіканці відмовилися схвалити фінансування України без додаткових заходів, спрямованих на зменшення кількості мігрантів, які намагаються нелегально перетнути кордон США. Це призвело до складних переговорів між Білим домом і Конгресом, у яких поєдналися не пов'язані між собою питання, зазначає медіаресурс.

Байден заявив у середу, що буде готовий піти на значні поступки в питанні безпеки кордонів.

За даними джерел, ідеться про запровадження нових обмежень для шукачів притулку та процедури «прискореного видворення» нелегальних мігрантів.

«Президент сказав, що він відкритий до компромісу», – сказав представник Білого дому Анджело Фернандес Ернандес.

Палата представників, у якій більшість становлять республіканці, припиняє роботу 14 грудня у зв’язку з різдвяними канікулами, як і Сенат, де превалюють демократи. Рішення має бути ухвалене обома палатами й підписане президентом.

Речниця Білого дому Карін Жан-П'єр розкритикувала республіканців під час пресбрифінгу в четвер.

«Вони граються з нашою національною безпекою, – сказала вона. – Історія запам'ятає їх суворо».

Сенатор-республіканець Том Тілліс, який входить до двопартійної групи, що намагається досягти компромісу, заявив журналістам, що будь-яка пропозиція має передбачати скорочення нелегальної імміграції щонайменше наполовину і що він не знає, чи вдасться досягти домовленості до Різдва.

Як повідомляв Укрінформ, республіканська меншість у Сенаті США заблокувала на процедурному голосуванні законопроєкт з додатковим фінансуванням, який містить, у тому числі, допомогу Україні й Ізраїлю, пояснивши це відсутністю положень про зміни прикордонної політики.

Напередодні сенатори-демократи внесли законопроєкт про додаткове фінансування потреб національної безпеки США на загальну суму близько $111 млрд. Він передбачає допомогу Україні, Ізраїлю й Тайваню, а також заходи, спрямовані на захист південного кордону США.

Источник