Байден оголосив про позбавлення рф торговельних преференцій та введення нових санкцій

Президент США Джо Байден оголосив про додаткові кроки з боку Сполучених Штатів, країн G7 та ЄС щодо покарання росії за її агресію, а також притягнення її до більшої відповідальності.

З відповідною заявою він виступив у п’ятницю в Білому домі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні разом з нашими союзниками по НАТО і G7 – Канадою, Францією, Німеччиною, Італією, Японію, Великою Британією, разом з Європейським Союзом, ми оголосимо про кілька спільних кроків, щоби посилити тиск на Путіна та притягнути його до більшої відповідальності за його агресію проти України», – заявив президент США.

По-перше, за його словами, кожна країна зробить кроки для того, щоби позбавити рф статусу «найбільшого сприяння» у міжнародній торгівлі. Це означає, що росія втратить постійні нормальні торговельні відносини зі США, ЄС, G7 та втратить можливість ведення бізнесу з найбільш впливовою половиною міжнародної економіки.

Байден також підкреслив, що обидві партії в Конгресі США підтримали це рішення адміністрації, щоби більше покарати Росію, і в п’ятницю підпише відповідний указ.

По-друге, продовжив Байден, США та країни-союзники і партнери розширять заборону на імпорт з росії значимих для неї (після нафти й газу – ред.) категорій продукції, серед яких, зокрема, морепродукти, горілка, діаманти тощо.

Крім того, щоби посилити тиск на путіна, країни G7 ініціюють обмеження для росії запозичувати гроші в міжнародних фінансових інституціях, таких як Міжнародний валютний фонд та Світовий банк. «Путін – агресор, путін повинен заплатити за це свою ціну», – наголосив президент США.

Країни G7 також розширять список санкцій проти російських корупційних мільярдерів і членів їхніх сімей, які крадуть гроші у російського народу, намагаються приховати ці стати в західних країнах і є частиною автократичного режиму в москві. Ні вони, ні інші російські багатії тепер не зможуть купувати будинки, супер'яхти та іншу розкіш на Заході й завозити люксові товари в росію.

Байден також наголосив, що це – не останні кроки, які Сполучені Штати готові запровадити, щоби притягнути росію до відповідальності. «Сукупність наших санкцій та заходи експортного контролю руйнують російську економіку», – підкреслив президент США.

У цьому зв’язку він зауважив, що рубль уже втратив більше половини своєї вартості, московська фондова біржа продовжує бути зачиненою, оскільки її відкриття стане колапсом для неї. Рейтингові агентства понизили статус російської економіки до «сміттєвого», список міжнародних корпорацій, які лишають рф, збільшується щодня.

Водночас президент Байден підкреслив, що Сполучені Штати, союзники й партнери продовжують стояти з народом України, який сміливо бореться на захист своєї країни. Лише за останній рік США надали допомогу Україні на суму понад 1 млрд дол., включно з оборонною підтримкою – протитанковою зброєю, комплексами ППО, і ця допомога відправляється в Україну щодня.

Крім того, Україні допомагають зброєю багато інших союзників. Продовжується робота, в тому числі на рівні ООН, щодо забезпечення гуманітарної підтримки для українців, які постраждали від російської навали або були вимушені залишити свої помешкання.

Байден також нагадав, що напередодні обидві палати Конгресу США затвердили законодавчу норму щодо виділення 13,6 млрд дол. на допомогу Україні й союзникам на східному фланзі НАТО. «Я підпишу цей (законопроєкт – ред.) негайно», – наголосив він.

Президент США зауважив: «Війна путіна проти України ніколи не стане для нього переможною». Уже зараз зрозуміло, що плани путіна з тріском провалилися, щоби взяти Україну без бою або підірвати єдність Північноатлантичного альянсу чи створити розкол всередині США.

«Американський народ об’єднався, світ об’єднався, і ми стоїмо разом з народом України. Ми не дозволимо автократичним режимам і недоімперіям диктувати світу свої умови», – заявив президент США.

Як повідомлялося, 24 лютого президент росії путін оголосив про початок російського вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають у житлові будинки. В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Источник