Через підтримку Тайваню Литва зіткнулася з економічним тиском з боку КНР – Reuters

Китай забороняє мультинаціональним компаніям працювати в Литві через те, що балтійська країна відкрила представництво Тайваню.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Повідомляється, що після відкриття у Вільнюсі тайванського представництва на підтримку «боротьби Тайваню за свободу», КНР відреагувала інструментами тиску. ЗМІ відзначає, що раніше Тайвань уже мав представництва в Європі та США, але всі вони використовували назву міста Тайпей замість Тайваню як незалежної держави.

За повідомленнями джерел, Пекін вимагає від китайських компаній припинити роботу в Литві, інакше їм загрожує закриття. ЗМІ відзначає, що пряма торгівля Литви з Китаєм є малою за обсягами, але в Литві працюють сотні мультинаціональних компаній, чиї продукти продаються у Китаї.

«Китай надіслав компаніям повідомлення, що якщо вони будуть використовувати деталі чи сировину з Литви, то їм не дозволять більше продавати їхню продукцію на китайському ринку або взагалі працювати там», — заявив Мантас Адоменас, віцепрем’єр-міністр Литви із закордонних справ.

Також він додав, що деякі компанії вже припинили роботу в Литві після цих вимог КНР. Окрім цього, за словами Адоменаса, китайська влада також застерігає компанії від експорту до Литви, включаючи товари харчової промисловості, медикаменти, меблі та одяг.

«Ми не піддамося на цей тиск. Те, що ми вирішили зробити, а саме називати Тайвань Тайванем, це справа Литви, а не Китаю», — заявив Адоменас.

Інформацію про ці повідомлення від китайського уряду підтвердила також Литовська спілка промисловців, до якої входять тисячі литовських фірм.

«Цього тижня ми вперше побачили прямий тиск із боку Китаю та вимоги відмовитися від вироблених у Литві товарів. Раніше були тільки погрози, але тепер вони стали реальністю. Для нас найстрашніше, що це європейські компанії. Багато литовських бізнесів працюють із цими компаніями», — заявив журналістам голова спілки Відмантас Янулевічус.

Джерело в уряді країни повідомило Reuters, що Литва планує запустити фонд, аби захистити національні компанії від тиску Китаю. Також Литва планує запропонувати мультинаціональним компаніям фінансові преференції у вигляді пільгового мита. Окрім цього, країна звернулася за підтримкою до Єврокомісії. У листі, надісланому минулого тижня, міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс попросив надати країні офіційну підтримку ЄС.

«Необхідна сильна реакція на рівні ЄС, аби надіслати Китаю сигнал, що політично вмотивований економічний тиск є неприйнятним і не буде толеруватися», — йшлося в листі.

Наразі Єврокомісія висловила свою підтримку Литві та оприлюднила заяву про те, що ЄС готовий протистояти будь-якому політичному тиску та засобам примусу проти кожного члена союзу.

«Розвиток двосторонніх відносин з Китаєм кожного члена ЄС має наслідки на загальні відносини ЄС із Китаєм», — йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні міністерство закордонних справ Литви відкликало посла в Китаї Діану Міцкявічене для консультацій на тлі дипломатичної суперечки з Пекіном через представництво Тайваню.

Источник