Євросоюз схвалив приєднання Хорватії до Шенгенської зони

Міністри внутрішніх справ і юстиції країн-членів ЄС у четвер, 8 грудня, ухвалили рішення про розширення Шенгенської зони на Хорватію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Ради ЄС.

“Я дуже радий, що під час чеського головування (в Раді ЄС — ред.) Хорватія змогла зробити два важливі кроки у своїй європейській інтеграції, приєднавшись до Єврозони та Шенгенської зони. Я впевнений, що ці успіхи прокладуть шлях для інших держав-членів, які виконають умови, щоб зробити наступний крок на своєму європейському шляху. Мої колеги та я продовжуватимемо наполегливо працювати, щоб гарантувати, що ми зможемо прийняти Болгарію та Румунію до сім'ї Шенгенської зони в найближчому майбутньому”, — заявив міністр МВС Чехії Віт Ракушан.

Зазначається, що з 1 січня 2023 року буде скасовано перевірку осіб на внутрішніх сухопутних і морських кордонах між Хорватією та іншими країнами Шенгенської зони. Водночас перевірки на внутрішніх повітряних кордонах будуть скасовані з 26 березня 2023 року, враховуючи необхідність збігу цього часу з датами літнього/зимового розкладу Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA).

Крім цього, з 1 січня 2023 року Хорватія також почне видавати шенгенські візи та зможе повною мірою використовувати Шенгенську інформаційну систему.

Як відомо, Шенгенська зона включає 26 європейських держав, що приєдналися до однойменної угоди, підписаної в селі Шенген (Люксембург) в 1985 році. У плані міжнародних подорожей Шенгенська зона діє подібно до єдиної держави з прикордонним контролем на зовнішньому кордоні — при в'їзді та виїзді із зони, але без прикордонного контролю на внутрішніх кордонах держав, що входять у цю зону.

Источник