Прем’єр Франції обіцяє працювати над створенням в парламенті «більшості дії»

Прем’єр-міністр Франції Елізабет Борн обіцяє працювати над створенням в новообраному парламенті “більшості дії”.

Про це вона заявила пізно у вечорі після завершення другого туру виборів до Національної асамблеї і оприлюднення перших результатів, згідно з якими президентський табір втратив абсолютну більшість в парламенті, передає Укрінформ.

“Від завтра ми працюватимемо, щоб створити (у парламенті — ред.) більшість дії. Альтернативи цьому об’єднанню немає — щоб гарантувати стабільність нашій країні та продовжити необхідні реформи”, – сказала глава уряду.

“Ще ніколи Національна асамблея не мала такої конфігурації під час П'ятої республіки. Ця ситуація становить ризик для нашої країни з огляду на виклики, з якими ми маємо зіткнутися як на національному, так і на міжнародному рівні”, — додала вона.

При цьому Борн наголосила, що вона впевнена у здатності парламентських сил до широкого об’єднання заради повної зайнятості, амбітної екологічної трансформації, рівності можливостей, школи і для здоров’я, а також — промислового, енергетичного і сільськогосподарського суверенітету Франції.

“Потрібно буде об'єднати багато чутливих аспектів і знайти хороші компроміси, для того, щоб служити Франції. Французи закликають нас об'єднатися заради країни”, — наголосила вона, додавши: “З президентом Республіки, ми будемо працювати в діалозі”.

EN DIRECT | Déclaration de la Première ministre @Elisabeth_Borne à l’occasion du second tour des élections législatives. https://t.co/NOL9Jfol7p

— Gouvernement (@gouvernementFR) June 19, 2022

Як повідомляв Укрінформ, 19 червня у Франції відбувся другий тур парламентських виборів.

Для збереження абсолютної більшості в парламенті пропрезидентській коаліції “Разом” було необхідно вибороти мінімум 289 місць з 577, натомість за результатами виборів вона набирає 245. Через це коаліції Емманеля Макрона доведеться шукати компроміси з іншими силами, зокрема, такими як “Республіканці”, які отримують в парламенті 61 місце.

Інші політичні сили, які пройшли у парламент, зокрема, блок лівих сил Nupes (131 місце) та ультраправе “Національне об’єднання” (89 місць) заявляють про свою жорстку опозицію до президента Макрона.

 Фото: Alfonso Jimenez/Shutterstock/SIPA

Источник