Швеція й Фінляндія завтра планують офіційно подати заявки на членство в НАТО

Процедура офіційної передачі заявок щодо членства в Північноатлантичному альянсі з боку Фінляндії й Швеції відбудеться в середу, 18 травня.

Про це заявили лідери двох країн під час спільної пресконференції в Стокгольмі, передає Укрінформ із посиланням на CNN.

«Демократія перемогла», – заявив у цьому зв’язку президент Фінляндії Саулі Ніїністьо.

Він зауважив, що цієї весни ідея фінів відмовитися від нейтрального статусу й приєднатися до НАТО «стала тріумфом демократії», отримавши підтримку переважної частини населення країни.

Прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон зі свого боку додала, що «сподівається на взаємодію з Туреччиною в питанні НАТО». Таким чином вона прокоментувала заяву президента Реджепа Ердогана, що його країна не підтримає членство Швеції й Фінляндії в Альянсі через санкції проти Туреччини. Крім того, Ердоган звинуватив обидві країни в розміщенні у себе курдських «терористичних організацій».

«Ми з нетерпінням чекаємо двостороннього діалогу з Туреччиною і, звісно, ми також будемо вести двосторонній діалог з іншими членами НАТО під час цього процесу. І як тільки ми будемо в Альянсі, я бачу можливість далі розвивати наші двосторонні відносини», – зауважила Андерссон під час спільної пресконференції.

Президент Фінляндії зазначив, що він також залишається «оптимістичним» щодо майбутніх переговорів з Туреччиною, і що за допомогою діалогу «проблема буде вирішена». Він назвав «дуже дивною» нинішню позицію Анкари, оскільки на початку квітня вона «дуже чітко» підтримувала приєднання двох країн до Північноатлантичного альянсу.

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден планує прийняти лідерів обох країн – президента Ніїністьо, прем’єр-міністра Андерссон — 19 травня в Білому домі. Очікується, що лідери обговорять, зокрема, питання розширення НАТО, європейської безпеки, двостороннього партнерства й підтримки України.

Фото: Michael Campanella/Getty Images

Источник