США пропонують Ізраїлю інші способи перемогти ХАМАС замість операції в Рафаху

Сполучені Штати закликають Ізраїль відмовитися від масштабної наземної операції в місті Рафах на півдні сектору Гази та пропонують інші способи досягти перемоги над терористами ХАМАС.

Про це розповів у четвер під час телефонного брифінгу радник Білого дому Джон Кірбі, передає кореспондент Укрінформу.

«Президент і його команда впродовж кількох тижнів чітко наголошували, що ми не підтримуємо велику наземну операцію в Рафаху, де переховується більше мільйона людей, які не мають більше безпечного притулку», — зазначив представник адміністрації.

Він підкреслив, що президент Байден заявляв про це публічно, а також під час розмов з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу.

«Ми запропонували альтернативні методи перемоги над ХАМАСом, які не включають великої наземної операції в Рафаху. Ці переговори з ізраїльським урядом тривають»,- зауважив представник Білого дому. 

Він підкреслив, що ці методи передбачають, зокрема, допомогу Ізраїлю з боку США в зусиллях, аби забезпечити, щоб кордон між Газою та Єгиптом не міг бути використаний для контрабанди зброї для ХАМАСу. «Ми також могли б допомогти їм знищити лідерів (терористичного угруповання – ред.), включно із Сінваром, чим ми займаємося з ізраїльтянами на постійній основі», — додав Кірбі.

Крім того, за його словами, США можуть долучитися до зусиль зі створення структури управління в секторі Гази, альтернативної ХАМАСу, а також до організації безпечних місць, досягнення санітарних умов, забезпечення палестинського населення гумдопомогою.

«Усі ці речі є альтернативами, які ми шукаємо з нашими ізраїльськими колегами, на відміну від великої наземної операції в Рафаху», — додав він.

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден у середу заявив, що не надаватиме Ізраїлю наступальних озброєнь, якщо ЦАХАЛ почне вторгнення в Рафах. Минулого тижня адміністрація США прийняла рішення призупинити постачання озброєнь виробництва Boeing до Ізраїлю. Зокрема, йдеться про 1,8 тис. бомб вагою понад 900 кг, а також 1,7 тис. 230-кілограмових бомб.

Фото: Getty Images

Источник