В Італії проходять дострокові парламентські вибори

В Італії в неділю, 25 вересня, почалися позачергові вибори в парламент країни.

Виборчі дільниці відкрилися о 7-й ранку за місцевим часом, підрахунок голосів розпочнеться після їх закриття о 23:00, повідомляє Укрінформ з посиланням на DW.

У цей час будуть опубліковані результати перших екзитполів.

Вибори пройдуть в обидві палати парламенту – Палату депутатів і Сенат. За даними опитувань, лідером вважається правоцентристська коаліція. У разі її перемоги в Італії буде сформовано перший після закінчення Другої світової війни уряд правих сил.

Найбільшу підтримку (25 відсотків) має права партія "Брати Італії", яку очолює Джорджа Мелоні. В коаліцію також входять "Ліга Півночі" Маттео Сальвіні, "Вперед, Італія" Сільвіо Берлусконі та невеликий альянс партій "Ми – помірні".

На другому місці за популярністю серед партій, як показали опитування, знаходиться ліва "Демократична партія" (21,2 відсотка) Енріко Летти.

За популістський рух "П'ять зірок" готові віддати голоси, згідно з опитуваннями, близько 13 відсотків виборців. Тим часом трохи більш як 40 відсотків виборців, опитаних напередодні виборів, поки що не визначились з вибором.

На посаду прем'єр-міністра країни у разі перемоги правої коаліції претендуватиме лідер тієї партії, яка набере найбільше голосів. Фаворитом називають Джорджу Мелоні. У разі обрання вона стане першою жінкою на цій посаді в історії Італії.

Колишній уряд разом з експрем'єром Італії Маріо Драгі пішов у відставку в липні — на тлі урядової кризи. Своє рішення Драгі пояснив розколом у правлячій коаліції. Парламент Італії було розпущено.

Источник