У Женеві розпочалася зустріч Блінкена з Лавровим – сторони не очікують прориву

На початку переговорів у Женеві держсекретаря США Ентоні Блінкена та глави МЗС РФ Сергія Лаврова російський дипломат сказав, що не чекає на прориви від цієї зустрічі.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Інтерфакс. 

«Ви заявили в ході європейського турне, що від цієї зустрічі ви не чекаєте на прориви. Ми теж не чекаємо на прориви від цієї зустрічі, ми чекаємо на відповіді на наші пропозиції», — сказав Лавров, відкриваючи зустріч з американським колегою.

У свою чергу, Блінкен заявив, що США готові до діалогу з Росією для деескалації ситуації, проте не виключають жорсткої відповіді у разі агресії проти України.

«Це критичний момент. Ви маєте рацію, ми не очікуємо на результати тут і зараз, але я сподіваюся, очікую, що можливості дипломатії залишаться відкритими. Ми віддані цьому шляху: мирному вирішенню наявних протиріч», — сказав Блінкен.

Повідомляється, що запланована тривалість переговорів – близько двох годин. Після зустрічі Лавров та Блінкен дадуть роздільні прес-конференції.

Зустріч державного секретаря США Ентоні Блінкена та глави МЗС РФ Сергія Лаврова у Женеві – продовження «дипломатичного марафону» 10-13 січня. Тоді на переговорах між США, НАТО та РФ, а також у рамках ОБСЄ обговорювалися питання європейської безпеки та зниження напруги навколо України, спровокованої Росією.

У ході їх, зокрема, на засіданні 12 січня у Брюсселі держави НАТО відмовили Росії у задоволенні її вимог щодо нерозширення НАТО та присутності військ блоку на східному фланзі (так звані гарантії безпеки).

13 січня Лавров заявляв, що Росія чекає на оформлену документально відповідь від США та НАТО щодо гарантій безпеки, запропонованих Москвою у грудні.

Держсекретар Блінкен під час візиту до Києва у середу дав зрозуміти, що на майбутню зустріч 21 січня у Женеві з Лавровим жодних паперів не везе. Він пояснив, що Сполученим Штатам потрібен додатковий час "для оцінки ситуації".

Источник