Угорщина ветуватиме вступ Болгарії до «Шенгену», якщо вона не скасує податок на транзит газу з РФ

Міністерство закордонних справ Угорщини сьогодні заявило, що ветуватиме вступ Болгарії до Шенгенської зони, поки вона не скасує податок на транзит газу російського "Газпрому" через свою територію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

"Угорщина накладе вето на вступ Болгарії до безпаспортної Шенгенської зони Європи, якщо Софія не скасує податок на транзит російського газу", — йдеться у заяві МЗС Угорщини.

Як зазначається, очільник МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що податок на транзит російського газу "загрожує безпеці енергопостачання Угорщини".

У той час як країни Західної Європи доклали великих зусиль, щоб відмовитися від російського газу, Угорщина, яка не має виходу до моря, отримує 4,5 мільярда кубометрів газу на рік з Росії відповідно до угоди, підписаної у 2021 році, в основному через Болгарію та Сербію.

Як повідомлялося, 1 жовтня 2021 року зупинено транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини.

Угорщина уклала з Росією контракт на постачання газу в обхід України і отримуватиме по 3,5 млрд кубометрів на рік через Сербію по газопроводу "Турецький потік" і його сухопутному продовженню та 1 млрд кубометрів – через Австрію.

Источник