Уперше в астрономії вчені побачили народження ранніх галактик Всесвіту

Уперше в історії астрономії дослідники з Копенгагенського університету (Данія) за допомогою космічного телескопа James Webb побачили формуванням трьох ранніх галактик Всесвіту понад 13 млрд років тому.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі Університету.

Команда з Інституту Нільса Бора спостерігала народження цих галактик, датованих 13,3-13,4 мільярда років тому.

«Можна сказати, що це перші «прямі» зображення формування галактик, які ми коли-небудь бачили. У той час як James Webb раніше показував нам ранні галактики на більш пізніх стадіях еволюції, тут ми спостерігаємо саме їхнє народження, а отже, утворення перших зоряних систем у Всесвіті», – заявив доцент Каспер Елм Хайнц, який керував новим дослідженням.

Зазначається, що формування галактик відбулося в період в історії Всесвіту, відомий як «Епоха реіонізації», коли енергія та світло деяких із перших галактик пробилися крізь тумани водню.

Саме ці великі кількості газоподібного водню дослідники й зафіксували за допомогою інфрачервоної камери космічного телескопа James Webb.

Це найдальше вимірювання холодного нейтрального водню, який є «будівельним матеріалом» для зірок і галактик, відкрите науковцями на сьогоднішні.

Як повідомляв Укрінформ, міжнародна група астрономів у співпраці з космічними агентствами NASA й ESA виявили у космосі нову планету Gliese 12 b.

Фото: NASA

Источник