Сучасні методи лікування остеохондрозу: що справді працює?

Остеохондроз — це захворювання, яке часто розвивається безсимптомно, що призводить до поступової втрати мінеральної щільності кісткової тканини. Однак це не єдиний його ризик. У більшості випадків остеохондрозу виникають ускладнення у вигляді низькоенергетичних переломів, особливо в тілі хрящів та хребців, дистальному відділі стегнової кістки та проксимальному відділі великогомілкової кістки [1]. Ці переломи не тільки болючі, але й впливають на якість життя пацієнтів, а лікування є дорогим і тривалим.

Остеохондроз може протікати в різних формах, але найчастіше пацієнтам ставлять такі діагнози:

  1. Остеохондроз хребта, який у більшості випадків вражає поперековий або шийний відділ хребта.
  2. Остеохондроз колінного суглоба, коли напружується горбистість великогомілкової кістки, яка формує колінний суглоб [3].

Діагностика

Діагностика остеохондрозу та рішення щодо лікування ґрунтуються на розрахунках, зроблених за допомогою методу FRAX. Він дозволяє визначити абсолютний ризик перелому у пацієнта. Коли цей ризик становить ≤ 5%, часто достатньо профілактики, що базується на зміні способу життя та усуненні факторів ризику. У таких випадках рекомендується дієта з високим вмістом кальцію та прийом препаратів кальцію і вітаміну D. В інших ситуаціях, необхідні детальніші дослідження, такі як вимірювання мінеральної щільності кісткової тканини – денситометрія, біохімічні аналізи та маркери кісткового обміну [2]. Пацієнтам старше 50 років з високим ризиком переломів і низькою мінеральною щільністю кісткової тканини призначають препарати від остеохондрозу. Такі як Терафлекс Адванс.

Чим відрізняється Терафлекс від Терафлекс Адванс? Обидва препарати мають однакову форму випуску, фасуються в упаковку в кількості 30-120 штук. Різниця полягає в складі, схемою прийому, протипоказання. Терафлекс Адванс додатково містить ібупрофен, який знеболює, знімає жар і прибирає запалення. Хондроїтину сульфату в звичайному Терафлекс більше. Терафлекс Адванс інструкція допоможе вам більш детально дізнатися про цей засіб.

Остеохондроз — лікування

Остеохондроз лікується по-різному, залежно від того, з якою формою захворювання ми маємо справу. У випадку остеохондрозу колінного суглоба лікування зосереджується на обмеженні рухів до абсолютного мінімуму. Сюди входить використання ортопедичних корсетів [1]. Фахівці також рекомендують одночасне застосування охолоджувальних процедур на уражене коліно. Це можуть бути пакети з льодом або масажі з льодом. Після того, як гостра фаза остеохондрозу пройде, пацієнт повинен доповнити лікування систематичним виконанням вправ на розтяжку і зміцнення м’язів стегна і гомілки.

Остеохондроз колінного суглоба може зберігатися до декількох років, протікаючи через періоди загострення і ремісії. Однак важливо розпочати лікування якомога швидше. Якщо цього не зробити, або терапія не є відповідною, можуть розвинутися ускладнення, в першу чергу, в навантаженому колінному суглобі [2].

Остеохондроз хребта повинен лікуватися комплексно і залежить від тяжкості стану. У лікуванні цього стану застосовуються такі методи як:

  1. Мануальна терапія, масажі.
  2. Вправи на рух — пріоритет тут надається особливо так званим серцевинним м’язам, тобто глибоким стабілізаторам хребта. Якщо їх адекватно зміцнити, вони зможуть не тільки утримувати хребет у правильному положенні, але й рівномірно розподіляти силові навантаження, яким постійно піддається наш хребет.
  3. Кріотерапія — знімає біль і, крім того, прискорює відновлення і загоєння запалень.
  4. Лазерна терапія.
  5. Ультразвукова терапія.
  6. Рефлексотерапія — допомагає хребту, зосереджуючись на роботі над рефлексами черевної порожнини та травної системи [3].

Ефективний метод лікування може визначити лише лікар. Тому не варто займатися самолікуванням, краще зразу звернутися до спеціаліста.

Література

1. Loeser, R. F., Goldring, S. R., Scanzello, C. R., & Goldring, M. B. (2012). Osteoarthritis: a disease of the joint as an organ. Arthritis & Rheumatism, 64(6), 1697-1707.

2. Neogi, T. (2013). The epidemiology and impact of pain in osteoarthritis. Osteoarthritis and Cartilage, 21(9), 1145-1153.

3. Zhang, W., Moskowitz, R. W., Nuki, G., Abramson, S., Altman, R. D., Arden, N., … & Dougados, M. (2008). OARSI recommendations for the management of hip and knee osteoarthritis, part II: OARSI evidence-based, expert consensus guidelines. Osteoarthritis and Cartilage, 16(2), 137-162.