Битва за Україну. День п’ятсот п’ятдесят сьомий

Українські війська прорвали першу лінію оборони Росії під Запоріжжям після тижнів роботи з розмінування й очікують швидшого прориву на слабшій другій лінії

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот п’ятдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці  3 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

— Українські війська прорвали першу лінію оборони Росії під Запоріжжям після тижнів роботи з розмінування й очікують швидшого прориву на слабшій другій лінії, з’явилася можливість маневрувати технікою та військами у місцях прориву — бригадний генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». Україна готує несподівані наступальні операції, щоб виснажити російські війська.

— Адвокати Ігоря Коломойського, якому Шевченківський районний суд Києва у справі про шахрайство обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 днів, планують подати апеляцію, а от вносити заставу в понад 509 мільйонів гривень Коломойський не планує — Радіо Свобода.

— Коломойського судять як громадянина Ізраїлю та Кіпру і можуть екстрадувати у США — Сергій Лещенко, радник керівника Офісу президента. В США проти Коломойського ведуться справи. Запитів на екстрадицію Коломойського до США в Україну не надходило.

— Міністерство юстиції проводить переговори з країнами ЄС про повернення в Україну топкорупціонерів, які втекли в європейські країни — Денис Малюська, міністр юстиції України.

— Президент Зеленський відвідає щорічну зустріч світових лідерів в Організації Об’єднаних Націй у США та візьме участь у засіданні Ради Безпеки ООН щодо України, яке заплановане на 20 вересня – The Guardian.

ЦИТАТИ ДНЯ

Єнс Столтенбер, генеральний секретар НАТО: «Українці знову перевершили очікування… Поступово завойовують позиції, а це означає, що вони відтісняють росіян і можуть прорватися через деякі з цих добре укріплених територій».

Олександр Штупун, речник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку: «Сподіваюсь, що ми будемо успішно просуватися у бік Азовського узбережжя. Ворог почав використовувати в обороні десантні підрозділи…  якщо вони вже використовують свою так звану еліту в оборонних боях, то щось у них вже не так».

Олексій Резніков, міністр оборони України: «У нас свій критерій ефективності – своєчасне, безперешкодне, безперебійне, якісне забезпечення ЗСУ. Крапка».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

— Штурмові групи бійців 15-ї бригади оперативного призначення НГУ «Кара-Даг» під щільним вогнем ворога та в умовах замінованої місцевості продовжують штурм і зачистку траншей противника на південному напрямку — Олександр Півненко, командувач Національної гвардії України.

— Армія РФ на Лимано-Куп'янському напрямку намагається прорвати оборону ЗСУ в районі Новоєгорівки Луганської області, пробити так званий «коридор», щоб зайняти панівні висоти в цьому районі і в подальшому вийти до річки Оскол. Атаки ворога не мають успіхів — Ілля Євлаш, речник Східного угруповання військ.

— Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили шість районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 12 артилерійських засобів на вогневих позиціях, два склади боєприпасів, два пункти управління та зенітно-ракетний комплекс ворога. На фронті сталось 30 бойових зіткнень — Генштаб.

— На Бахмутському напрямку Сили оборони України рухаються вперед, знищуючи техніку та живу силу росіян — генерал-полковник Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ Збройних сил України.

— Українські військові на Луганщині знищили російську вогнеметну систему «Солнцепёк» вартістю 3 мільйони доларів — Артем Лисогор, начальник Луганської ОВА.

— Українські розвідники за допомогою дрона знищили на Північному напрямку російський спостережний комплекс «Аванпост», обладнаний оптикою, що дозволяє розпізнавати людину на відстані до 10 кілометрів у денний час та до 4 кілометрів у нічний — ГУР Міноборони.

— Бійці військово-морських сил ЗСУ в північно-західній частині Чорного моря знищили ворожий катер, ліквідувавши 6 і поранивши 2 окупантів під час їх спроби висадки — ВМС ЗС України.

— Українські військові вже пройшли бойову підготовку на роботизованих платформах «Рись», переданих на фронт у рамках проєкту «Армія дронів» — Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації. «Роботизовані системи в поєднанні з дронами допоможуть ефективніше уражати окупантів. Технологій на фронті буде більше».

***

— За перші два дні окупанти вже «намалювали» 5% явки. Російські окупанти влаштували імітацію виборів на тимчасово захоплених землях Херсонської та Луганської областей під дулами автоматів — Центр національного спротиву.

— На тимчасово окупованій території Запорізької області стався вибух у кафе, де відпочивали російські загарбники — Іван Федоров, міський голова Мелітополя. Полум'я перекинулось на два КамАЗи окупантів і техніку колаборантів.

— Близько 23 авіарейсів скасовано і 19 затримано в Москві в ніч на неділю, також евакуюють Київський вокзал через повідомлення про загрозу вибуху — росЗМІ.

***

— У ніч на 3 вересня російські окупанти атакували південні райони Одещини 25 ударними БпЛА «Shahed-136/131», 22 із них знищено силами та засобами Повітряних Сил — Повітряні Сили ЗСУ.

— Уночі країна-терорист РФ атакувала дронами-камікадзе «Shahed-136» припортову інфраструктуру у Подунав'ї, виникла пожежа, постраждали двоє людей —  Олег Кіпер, начальник Одеської ОВА.

— Реакція на обстріл портової інфраструктури у Подунав’ї

  • Міністерство оборони Румунії в неділю засудило чергові атаки Росії на дунайську інфраструктуру України поблизу румунського кордону — Barron’s.
  • Президентка Молдови Мая Санду виступила із засудженням обстрілів РФ портової інфраструктури на Одещині – «Європейська правда». «Росія має бути притягнута до відповідальності за кожен зруйнований об'єкт інфраструктури».

***

— У Середині-Буді Сумської області під артилерійський обстріл потрапили правоохоронці, які документували наслідки попередньої атаки; один поліцейський загинув, двоє поранені — Офіс генпрокурора.

— Внаслідок обстрілів Донеччини у неділю загинув чоловік, ще п’ятеро людей дістали поранення — Донецька обласна прокуратура.

— На Миколаївщині внаслідок вибуху морської міни загинув чоловік — Сили оборони півдня України.

— Загарбники за минулу добу в Донецькій, Дніпропетровській, Сумській, Херсонській областях вбили 4 мирних жителів, 17 людей поранили — дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

— Президент Зеленський у неділю провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном, під час якої йшлося про оборонні пакети для України, забезпечення функціонування «зернового коридору» та посилення безпеки Одеської області, а також переговори щодо двосторонніх гарантій безпеки у розвиток декларації G7 — Twitter-сторінка Володимира Зеленського.

— Україна отримала від партнерів близько 100 мільярдів доларів допомоги, Україна може почати застосовувати літаки F-16 навесні 2024 року, Україна планує запровадити ще приблизно 200 стандартів НАТО до кінця року — Олексій Резніков, міністр оборони. Про це і багато іншого в інтерв’ю Укрінформу.

— У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт, який перекриє лазівку для відстрочки від мобілізації для тих, хто здобуває другу вищу освіту — Федір Веніславський, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

— Ради, які опікуватимуться питаннями внутрішньо переміщених осіб, вже утворені в 11 областях та при Київській міській військовій адміністрації — сайт Мінреінтеграції.

— Міністерство фінансів вітає підприємців із професійним святом і наголошує на важливості державної підтримки бізнесу — Юрій Драганчук, заступник міністра фінансів з питань європейської інтеграції, голова ради Фонду розвитку підприємництва.

— Міністерство оборони затвердило для Медичних сил і Сил логістики та Сил підтримки Збройних сил України нові беретні знаки — Міноборони.

— Від сьогодні з України до Польщі почав курсувати новий міжнародний поїзд № 119/120 Київ — Хелм – «Укрзалізниця».

— У Львові під час півмарафону ввели дистанцію «Миля Незламності», у якій взяли участь ветерани на протезах і візках — Львівська міська рада. У заході взяли участь близько 1800 учасників-аматорів та 65 спортсменів, адже в рамках події відбувалися два чемпіонати України – на дистанціях 21 і 5 км. За їх результатами буде формуватися збірна України на Чемпіонат світу, що відбудеться 1 жовтня у Ризі.

***

— Нацбанк за тиждень з  28 серпня по 1 вересня на міжбанківському валютному ринку продав 638,32 млн доларів і купив 0,15 млн доларів — НБУ.

— Від початку 2023 року станом на 1 вересня понад 10 тис. українських агропідприємств отримали 49 млрд грн банківських кредитів на розвиток господарств – Мінагро.

— ПП «Західний Буг» з метою збільшення потужностей зберігання цього року запускає в роботу новий елеватор у Тернопільській області — agronews.ua.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

— Уряд Латвії планує збільшити фінансування органів місцевого самоврядування приблизно на 10 мільйонів євро, щоб вони підтримали українців — Delfi.

— Єврокомісар з питань довкілля Віргініюс Сінкявічюс заявив про необхідність терміново і глибоко скоротити шкідливі викиди до 2025 року — DPA.

— У столиці Латвії з 3 по 15 вересня відбудуться навчання Північноатлантичного альянсу Steadfast Pyramid 2023 з планування операцій — Delfi. Організатором Steadfast Pyramid 2023 є командування трансформації НАТО та Верховний головнокомандувач Союзних сил альянсу в Європі.

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак взяв участь у складанні присяги військовослужбовців 13-ї сілезької бригади тероборони в Бєруні на півдні Польщі — Укрінформ. «Посилення армії Польщі є відповіддю на відбудову російської імперії».

У посольстві Чехії у Молдові створили посаду військового аташе у відповідь на російську агресію — Давид Яреш, речник Міноборони Чехії. Завданням військового та авіаційного аташе буде зміцнення відносин з Молдовою у сфері оборони та підтримка безпекової промисловості Чехії.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що залежність країни у сфері безпеки від одного центру, яким була Росія, виявилась стратегічною помилкою — La Repubblica.

Колишній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес міг спровокувати дипломатичний скандал із США після того, як погрожував скасувати замовлення на військові вертольоти американського виробництва, призначені для британських спецпризначенців — The Sunday Times.

Глава фракції «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе заявив, що парламент Грузії не зможе реалізувати процедуру імпічменту президенту країни Саломе Зурабішвілі, оскільки для цього не вистачить голосів — Грузія Online.

— Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган здійснить завтра візит в Росію, де в Сочі зустрінеться з Путіним. Темами перемовин стане продовження дії Чорноморської зернової ініціативи та обмін полоненими — TRT Haber.

— У Підкарпатському воєводстві Польщі кількість померлих внаслідок легіонельозу зросла до 19 осіб, зафіксовано два нові випадки зараження — Polsat News. Загалом вже підтверджено 160 випадків інфікування. Хвороба не передається від людини до людини.

— Голова адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш заявив про необхідність надати Росії якісь «гарантії безпеки» від західних держав, а Україні відмовити у членстві в НАТО — Hirado.

ВОРОГ

— Влада Росії хоче завербувати більше мігрантів для відправки їх на війну в Україні, щоб уникнути внутрішньої мобілізації напередодні президентських виборів у 2024 році — Міноборони Британії.

— Генеральна прокуратура Росії визнала небажаною діяльність неурядової організації Free Buryаtia Foundation/ Фонд «Свободная Бурятия», зареєстрованої в США — Телеграм-канал відомства.

— Білоруські військові з одного з підрозділів 120-ї окремої гвардійської механізованої бригади поїхали до Росії на курс бойової підготовки на аеродромі базування винищувачів МіГ-31К – «Беларускі Гаюн».

— Російські військові на аеродромі «Енгельс» у Саратовській області обкладають покришками для автівок бомбардувальники Ту-95 для захисту від атак дронів — ЗМІ.

— У Санкт-Петербурзі в неділю почалася велика пожежа на нафтобазі. Джерелом пожежі нібито стала цистерна з пальним, що загорілася —  МНС РФ.

Підготувала Жанна Телеганова

Источник