Бойовики знову не пропустили патрулі ОБСЄ через лінію зіткнення

Бойовики російських окупаційних військ у суботу вкотре не дозволили патрулям СММ ОБСЄ проїхати через лінію зіткнення біля Золотого й Молодіжного в напрямку тимчасово окупованих районів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється в оперативному звіті СММ ОБСЄ № 40/2021.

"Уранці 11 грудня в Луганській області збройні формування двічі не пропустили та в одному випадку затримали прохід спостерігачів до підконтрольних урядові районів. Патрулі Місії прямували з непідконтрольних урядові районів", — йдеться у звіті.

Перший випадок відмови відбувся о 09:06 на блокпості збройних формувань РФ біля південного краю ділянки розведення сил і засобів у районі Золотого. Другу заборону зафіксовано об 11:04 на блокпості російських збройних формувань на автошляху T0504, приблизно за 1,5 км на південний захід від Молодіжного.

"У першому випадку члени збройних формувань мотивували це "відсутністю гарантій безпеки", а у другому — "наказами від своїх командирів", — заявили в СММ.

Крім того, о 9:25 прохід іншого патруля Місії, який прямував через блокпост збройних формувань РФ південніше мосту біля Станиці Луганської, було затримано приблизно на 46 хвилин. Бойовики обґрунтували це "відсутністю попереднього сповіщення". При цьому про свій перехід СММ попередньо сповістила і "зробила це в межах тимчасового заходу з міркувань ввічливості у зв’язку з COVID-19".

Місія констатувала, що такі заборони не лише обмежують свободу пересування СММ через лінію зіткнення, а й перешкоджають здійсненню матеріально-технічного забезпечення Місії, яке є вкрай необхідним для її ефективної роботи.

Як повідомляв Укрінформ, російські окупаційні війська з 23 листопада перешкоджають патрулям СММ ОБСЄ перетнути лінії зіткнення на сході України.

28 листопада чинний голова ОБСЄ та генеральний секретар цієї організації закликали збройні формування РФ негайно зняти всі обмеження на пересування патрулів СММ.

9 грудня Євросоюз також висловив занепокоєння діями Росії зі зведення до мінімуму присутності СММ на тимчасово непідконтрольних уряду територіях України. У ЄС закликали Російську Федерацію забезпечити негайне зняття всіх обмежень щодо роботи СММ.

Источник