Хто переконав Путіна розпочати війну: розслідування ЗМІ

Хто переконав Путіна розпочати війну: розслідування ЗМІ

Як Путін прийшов до думки про війну проти України

Російський президент ухвалив рішення про вторгнення в Україну на вимогу друга. Журналісти дізналися, як це сталося.

«Вирішальну роль» у рішенні президента Росії Володимира Путіна розпочати повномасштабне вторгнення в Україну відіграв олігарх Юрій Ковальчук, про це йдеться у розслідуванні журналіста Іллі Жегулєва. Статтю, в якій автор описав процес прийняття рішень про війну на найвищих рівнях влади в РФ, опубліковано на порталі Верстка.

Автор розслідування стверджує, що бізнесмен Ковальчук підтримував російського президента практично від початку його політичної кар’єри. За свої заслуги він швидко став одним із найбагатших і найвпливовіших людей у РФ. Джерела, близькі до Кремля, розповіли, що саме він переконав Путіна в тому, що Європа розділена, тому настав «найкращий час» для «швидкої операції» із захоплення України.

Незважаючи на вмовляння, зрештою рішення про збройний напад на Україну ухвалив сам російський лідер, йдеться в матеріалі. І на рубежі лютого та березня 2021 року Путін став готуватися до повномасштабного вторгнення.

Натяки на вторгнення

Хоча підготовка до війни проходила в умовах найсуворішої таємності, розмови про можливий напад стали звичайним явищем серед наближених до Кремля людей.

12 липня 2021 року на сайті Кремля було опубліковано статтю Путіна під назвою Про історичну єдність росіян та українців. Саме в ній російський президент мав намір погрожувати війною Україні, проте «загроза» не увійшла до остаточного варіанту матеріалу.

У звіті британського аналітичного центру Royal United Services Institute, опублікованому 29 березня 2023 року, йдеться, що ФСБ Росії готувалася до окупації України саме з липня 2021 року. З цією метою було збільшено штат Департаменту оперативної інформації – з 20 співробітників він раптово зріс до понад 200. Частина з них займалася питанням окупації окремих областей України, частина займалася проблемами, пов’язаними з українським парламентом, а решта – критичною інфраструктурою.

За словами джерела, близького до адміністрації президента РФ, під час Міжнародного дискусійного клубу Валдай у жовтні 2021 року один із присутніх там силовиків заявив у приватних бесідах, що «західні побоювання, що Росія готується до війни, недалекі від реальності». За словами Верстки, росіяни готувалися силою змінити «режим» в Україні.

Інше джерело, на яке посилається Ілля Жегулєв у своїй статті, повідомило, що у грудні, за три місяці до початку вторгнення, точилися дискусії про те, як буде розділена Україна між великими російськими корпораціями. За планом, за розвиток кожного регіону мала відповідати одна з наближених до Кремля державних або приватних компаній.

Таємний підбурювач

При ухваленні рішення про війну Путін не радився з обвинуваченим в Україні в держзраді колишнім нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком, як і ні з ким іншим, повідомляє журналіст Жегулєв. Єдиною людиною, яка мала постійний вихід на Путіна, був його друг Юрій Ковальчук.

«Два джерела підтверджують, що Ковальчук відіграв вирішальну роль у прийнятті президентом рішення про «спецоперацію». Під час пандемії лише Юрій Ковальчук не виходив із резиденції Путіна, щоб не проходити карантин», — йдеться у матеріалі.

Хто переконав Путіна розпочати війну: розслідування ЗМІ

РосЗМІ/Юрій Ковальчук   

Як відомо, бізнесмен ніколи не приховував своїх антизахідних настроїв, і, можливо, раніше саме він захопив Путіна тими письменниками, яких російський президент почав вивчати в другу декаду 2000-х років. З березня 2020 року вони годинами розмовляли про конфлікт із Заходом та історію Росії, писало раніше видання The Wall Street Journal.

Цю інформацію підтвердили Верстці джерела у Кремлі: «Путін у цей момент був обмежений у спілкуванні з адекватними людьми. Він намагався не зустрічатися ні з ким, а якщо зустрічався, за 14 днів карантину люди настільки озвіряли, що нормальна розмова не складалася. До того ж зустріч на відстані 15 метрів не передбачає довірчого спілкування».

Саме Ковальчук, як йдеться у статті, переконав Путіна, що Європа розділена протиріччями і зараз «найкращий час для швидкої операції». Таким чином, рішення про підготовку до операції було прийнято наприкінці лютого — початку березня 2021 року, за рік до війни. Вже у квітні біля кордонів України відбулися перші навчання російської армії.

Шойгу не протестував

Росіяни не готувалися до довгої війни, стверджується у матеріалі. Як заявило одне джерело, країну з населенням 44 мільйони людей не можна взяти армією чисельністю 160 тисяч осіб.

«Якщо розпочинати операцію такими силами, то розраховуєш на масову співпрацю українців та росіян. На підставі цього припущення було проведено «спеціальну військову операцію», — сказав він.

Пізніше виявилось, що це було зовсім неправильним планом.

Цікаво, що вторгнення в Україну не опротестував Міністр оборони Росії Сергій Шойгу. Він не лише не відмовляв від цієї ідеї, а навіть тішився рішенням Путіна, стверджує автор статті.

«Він уявлення не мав про стан армії. Він вважав, що Путін знає щось, чого не знає він. Він справді думав, що це буде трохи серйозніше, ніж анексія Криму», — сказав один із співрозмовників, якого журналісти назвали «старим другом Путіна».

Також цікаво, що решта російської еліти дізналася про вторгнення 24 лютого 2022 року.

«Дивовижна війна, коли майже вся еліта проти. Я розмовляю з офіційними особами в Росії — немає жодної людини з вищих ешелонів влади, яка була б за це. Але вони розуміють, що повинні працювати в команді», — додало інше джерело, близьке до Кремля, з посиланням на приватні бесіди з чиновниками.

Війна надовго?

Зазначимо, що автор статті – російський журналіст Ілля Жегулєв, колишній спецкореспондент SmartMoney, Forbes, Meduza, Reuters. Написав книгу Хід царем: Таємна боротьба за владу та вплив у сучасній Росії. Від Єльцина до Путіна про вищих кремлівських чиновників, які ухвалювали ключові рішення в останні роки правління Бориса Єльцина, у тому числі про вибір Володимира Путіна як наступник.

Після публікації своєї статті у Верстці Жегулєв дав інтерв’ю українським журналістам. Він повідомив, що зараз у Кремлі думають про розвиток війни проти України.

«Можу запевнити, що всі перебувають у стані депресії. І немає жодних надій, немає жодних прогнозів, коли це припиниться, коли це закінчиться», — сказав Жигулєв Radio NV.

Він нагадав, що нещодавно прес-секретар російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков говорив «на якійсь закритій зустрічі, що Росія готується до дуже тривалої та виснажливої війни».

«Так воно і є. Команда навколо Путіна швидше згуртувалась, і немає якихось передумов, що зараз щось таке станеться», — додав російський журналіст.

 

Джерело