Як розвідники поцупили у росіян БМП

На одній із ділянок фронту українські розвідники буквально з-під носа вкрали у ворога бойову машину піхоти.

Зухвалу спецоперацію проводили вночі, серед мін і лише за кількасот метрів від росіян. Нині техніка знаходиться в ремонті та невдовзі буде знищувати ворога. Про російський "ленд-ліз" Укрінформу розповіли троє розвідників — безпосередніх учасників  тих подій.

ВИВЕЗТИ БМП ПОМІЖ МІНАМИ

Ця історія сталася приблизно в середині грудня (точну дату та населений пункт не вказуємо), росіяни почали наступ на наші позиції бронетанковими групами.

"Їхню атаку було відбито, всю бронетехніку, що прорвалася до наших позицій, ми знищили і особовий склад, включаючи водіїв танків — також", — розповідає найстарший з групи розвідників військовий на позивний "Спартак".

"Спартак"

Йому 35 років, він має неабиякий військовий досвід.

Отже, в той день був важкий бій, наші хлопці знищили сім танків росіян, шість БТР і ще одну БМП підбили.

"Коли цю БМП вивели з ладу, вона заїхала в лісосмугу і врізалась в дерево. З неї вискочили ворожі солдати, ми їх знищили стрілецькою зброєю", — розповідає "Спартак".

Підбиту бойову машину оглянули, виявилось, що вона в непоганому стані і після ремонту її цілком можна поставити у стрій ЗСУ. Але для початку техніку треба було вивезти з поля бою, а враховуючи те, що до ворожих позицій було лише 400 метрів — це завдання, як кажуть, "із зірочкою".

"Хлопці взяли бремку, це така машина на базі танку, але створена для ремонту техніки. Наші сапери розмінували мінні поля, ми сіли на бремку і в тупу до позиції русні під'їхали задом до БМП. За хвилину ми її підчепили і витягли з посадки", — згадує військовий на позивний "Фокс".

Він говорить, що тоді найстрашніше було не те, що ворог почне мінометний чи якийсь інший обстріл. "Фокс" зізнається: страшно було підірватись на мінах, бо там їх були сотні.

"Наші сапери — красені. Один із них сів на бремку і разом з нами їхав до підбитої БМП", — додав "Фокс".

В балаклаві "Фокс"

Але не все так просто, як може здатися на перший погляд. За чотири години до прибуття бремки на позиції зайшов "Спартак" та інші військові.

"Ми забезпечили прикриття за допомогою снайперських гвинтівок із тепловізійними прицілами. Сапери в цей час працювали, аби БМП могла виїхати і не підірватись. Усе склалось добре. Росіяни поки схаменулись, це було десь через хвилин 20, і почали стріляти з СПГ, то БМП вже було евакуйовано", — розповідає "Спартак".

Усе це відбувалось у суцільній темряві, близько 21:00.

"Не зрозуміло, кому було страшніше: нам на техніці, чи русні, у якої під носом завелась техніка", — жартує розвідник "Нік".

"Нік"

Це не перша трофейна машина на рахунку цього підрозділу. Військові кажуть, що росіяни час від часу надають "ленд-ліз".

В ІЛОВАЙСЬКУ СМЕРТЬ ЗБИРАЛА СВІЙ ВЕЛИКИЙ УРОЖАЙ

Чоловіки служать в одному підрозділі, але кожен має своє озброєння і завдання. Говорячи про той грудневий бій, вони зізнаються: проти них воювали досвідчені російські військовослужбовці.

"Це люди, які вже мали два контракти зі збройними силами рф і строкову службу. Наймолодші, — ми бачили їхні документи після знищення особового складу – екіпажі бронетанкових груп, механіки-водії та стрілки-навідники. Це були хлопці по 22 роки, але вони також відслужили строкову, і мінімум один контракт у них теж був. Тобто це професійні військові", — пояснює "Спартак".

Він сам родом із Дніпра. Його бойовий шлях почався ще з 2014 року, з АТО. На його рахунку звільнення Маріуполя в червні 2014 року, бої за Піски, Іловайський котел, а після того – позиційні бої в районі Пісків.

У 2022 році з початком повномасштабної війни він добровільно повернувся до лав ЗСУ. Згадує, що перш ніж піти до війська, мав зробити одну надскладну справу.

"У мене була дружина вагітна, от-от мала народити, останні дні були. Довелось прийняти рішення — повіз її в лікарню і зробили кесарів розтин. Я не знав, як будуть події розвиватись, але не хотів, аби вона народжувала десь в автомобілі, в заторі", — розповідає військовий.

Він зізнається, що у 2014 році було значно важче. Адже тоді він не мав підготовки, яка є зараз, не був так екіпірований і одягнений, як зараз.

"Коли мені 26 років було, інакше сприймав життя і смерть. Тоді українська армія вчилась, не мала такого бойового досвіду, як зараз. В Іловайську було важко, він розділив моє життя на "до" та "після". Сам вихід звідти… та кількість втрат лише за один день… Я бачив, як смерть ходить і збирає свій великий врожай. Велика кількість втрат з нашої сторони тоді була", — каже "Спартак".

Проте зараз є ще одне, чого не було тоді, і воно надважливе — підтримка населення. Зараз вона дуже сильна, а тоді, за словами хлопців, суспільство було агресивно налаштоване до атовців.

ДОДАТКОВІ "ОЧІ"

"Фокс", "Нік" та "Спартак" не раз займали ворожі позиції. Вони кажуть, що завжди діють лише після розвідки. До речі це ще один величезний плюс, який мають військові нині у порівнянні з тим же 2014-м.

"Зараз можна провести досконалу розвідроботу за допомогою дронів. Вони можуть виявити присутність ворога на позиціях. Нехай і не в точній кількості, але 70% інформації можемо отримати", — пояснює "Фокс".

За його словами, заходячи на ворожі позиції, вони завжди готові до того, що там хтось є. До слова, "Фокс" також має військовий досвід: з 2016 по 2019 роки проходив службу в 95-ій окремій десантно-штурмовій бригаді. У 2019 році звільнився, закінчив ІТ-курси, почав працювати веб-розробником, але 25 лютого знову долучився до лав ЗСУ.

Хлопці кажуть, що завжди діють обережно і намагаються вчитись на своїх помилках.

Вони зізнаються, з моменту проведення грудневої операції, ворог іще не раз намагався прорватися, але наші військові відбивали його  і знищували.

Ольга Кудря, Запоріжжя

Фото Дмитра Смольєнка

Источник