Патріарх Кирило побачив «божий промисел» у появі ядерної зброї

Патріарх Кирило побачив "божий промисел" у появі ядерної зброї

Фото: Getty Images Без ядерної зброї не буде Росії, вважає Гундяєв

Радянські вчені створили ядерну зброю під покровом преподобного Серафима Саровського, вважає Гундяєв.

Ядерна зброя в СРСР з’явилася за «божим промислом» в обителі Серафима Саровського. Таку заяву зробив глава Російської православної церкви патріарх Московський Кирило (Гундяєв), пвідомляє ТАРС у середу, 18 жовтня.

Вказано, що сьогодня глава РПЦ нагородив орденом преподобного Сергія Радонезького І ступеня керівника ядерного центру у місті Саров Радія Ількаєва, якого він назвав «великим російським вченим».

«Вони (радянські вчені – ред.) створили зброю під покровом преподобного Серафима Саровського, бо за невимовним божим промислом ця зброя створювалася в обителі преподобного Серафима. Завдяки цій силі Росія залишилася незалежною та вільною», – заявив Кирило і додав, що вчені «практично врятували країну».

Відомо, що церковну обитель у Сарові (тоді – Кремльові) було розорено після встановлення радянської влади. У стінах монастиря заснували колонію для неповнолітніх. У сорокові роки місто було перейменовано на Арзамас-16 і стало закритим, оскільки на його території було засновано КБ-11, де створювалася перша в СРСР атомна бомба. Серафим Саровський вважається покровителем російських вчених-ядерників.

Радій Ількаєв – спеціаліст у галузі теоретичної та експериментальної ядерної фізики, автор та співавтор понад 600 наукових праць з оборонної тематики, один із розробників термоядерних зарядів та заходів підвищення безпеки ядерної зброї.

Раніше стало відомо, що Росія може готувати до випробування міжконтинентальну крилату ракету Буревісник. Ця ракета може нести ядерний заряд.

Джерело