Посіяти панічні настрої в Україні: росія почала новий етап інформаційних спецоперацій

В інформаційному просторі України масово розповсюджуються фейки. Зокрема, використовуючи теракт в Оленівці, ворог знаходить приводи для інформаційного терору та залякування українського суспільства.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони.

«Агресор поширює недостовірну інформацію та намагається маніпулювати суспільством, підштовхнути до дій, які можуть дестабілізувати країну в період війни», — йдеться в повідомленні.

Як зазначається, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими закликає дотримуватися інформаційної гігієни. Україна робить усе можливе для повернення полонених, їхнього обміну, а також розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Як повідомляв Укрінформ, 3 серпня Головне управління розвідки Міноборони встановило деякі обставини навмисного вбивства українських військовополонених в колонії в Оленівці. Зокрема, в розвідці повідомили, що російська сторона не мала наміру здійснювати обмін військовополоненими та з метою приховування неналежних умов та форм допиту українських військовослужбовців (що могли б служити доказовою базою у Гаазькому суді) умисно знищила полонених.

За наявними даними, мінування місця утримання українських бійців було здійснене бойовиками ПВК «Вагнер» з використанням легкозаймистої речовини, що призвело до швидкого поширення пожежі у приміщенні.

Раніше повідомлялось, що у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 дістали тяжкі поранення.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав ООН відвідати колонію в Оленівці для встановлення всіх фактів скоєного російськими військами злочину, а Міжнародний комітет Червого Хреста — перевірити всіх українських військовополонених.

Окупаційні сили на тимчасово окупованій території Донецької області на запит Українського відділення Міжнародного комітету Червоного Хреста відмовили працівникам організації у доступі до військовополонених в Оленівці, що є прямим порушенням положень Женевської конвенції.

Україна поінформувала членів Ради Безпеки Організації Об‘єднаних Націй про воєнний злочин, скоєний російськими військами проти українських військовополонених у колонії в смт Оленівка.

Источник