Розстріл машини. Ганебний російський фейк про ЗСУ

Розстріл машини. Ганебний російський фейк про ЗСУ

Фото: кадр из видео Вкид росіян про «розстріляну цивільну машину»

Відповідне відео почали масово поширювати каналами, на яких півроку не було жодної активності.

Російські пропагандисти запустили у мережі новий фейк. Вони оприлюднили відео, на якому ніби «українські військові» зупинили цивільний автомобіль та почали кривдити жінку з дитиною. Запис почали масово поширювати Telegram-каналами, на яких півроку не було жодної активності. Більше того, фейк підхопило Міністерство закордонних справ РФ, не дивлячись навіть на те, що його вже встигли розвінчати воїнкори Кремля. Зокрема, вони назвали відео бездарним і звинуватили «режисера» у криворукості.

«Сюжет» відео

Автомобіль, де, ймовірно, знаходиться жінка з дітьми обганяє начебто військовий автомобіль з «українським прапором» ззаду. З нього вийшли двоє чоловіків нібито в українській формі. Один із них «ламаною» українською мовою почав загрожувати жінці. Далі на записі чути звуки пострілів, а після «солдат ЗСУ» вистрілив убік. На відео також чути крики жінки та дитини.

Зазначимо, що зйомка нібито ведеться з відеореєстратора, розташованого на лобовому склі іншого автомобіля.

Розвінчування фейку

Експерти назвали кілька причин, які доводять, що цей матеріал – це лише фейк російської пропаганди.

Зокрема, розвідка на основі відкритих джерел (OSINT) ідентифікувала місцезнаходження, де стався інцидент. Як виявилося, воно розташоване у глибині окупованої території Донецька, як видно на карті DeepState. Це скасовує той факт, що українські військові могли бути там. До того ж це місце змогли визначити по гілках.

Крім того, «бійці ЗСУ» на відео носять жовті нарукавні пов’язки, що є незвичайною практикою серед українських солдатів, адже зараз у них є зелені нарукавні пов’язки, що викликає підозри у справжності «військових». Крім того, всі солдати носять маски, які приховують їхню особу.

Ще одним приводом для підозр є те, що жінка їхала з відеореєстратором. Як відомо, знімати пересування та місцезнаходження українських захисників заборонено. Таким чином, наявність відеореєстратора викликає величезні питання.

Важливим фактом є те, що машина «постраждалої» здається дуже чистою, що малоймовірно для автомобіля, що пересувається в зоні бойових дій.

Крім того, кузов автомобіля, який показаний на відео, був виготовлений у Росії і не постачався ніколи до України.

Реакція українських військових

У Головному управлінні розвідки Міноборони України назвали відео «сфабрикованим», яке спрямоване на дискредитацію ЗСУ.

У ГУР також навели аргументи, що доводять постановність цього відео:

  • локація на окупованій території між Донецьком та Макіївкою: поворот окружною дорогою стрільбища «ДНР»;
  • джерело, яке розповсюдило відео — «Юрій Олексій ZV»;
  • українські воїни наносять на автомобілі суцільні хрести, а на відео зображено – хрест Вермахту;
  • реєстратори в Україні заборонені;
  • кузов автомобіля був виготовлений у Росії і ніколи не поставлявся в Україну.

«Неякісний монтаж. На 1:35 військовий у безпосередній близькості від машини стріляє з автомата. Але гучних звуків пострілів немає. Вікно машини відкрито. Ішла розмова через вікно. Звуку закриття вікна немає. Коли машина їде назад знову чути, що вікно відкрито. Постріл був, тому що на відео видно розліт гільз. У цей момент має бути хоч якийсь звук», — йдеться у повідомленні прес-служби відомства.

Як повідомляють у ГУР, фейковість ролика навіть розкритикували самі ж російські пропагандисти та лідери думок, а МЗС Росії, яке поширило це відео — миттю його прибрало.

«Це сфабриковане відео виявилося черговою невдалою та огидною спробою ворожої ІПСО, як і попередні пропагандистські спроби рашистів дискредитувати ЗСУ. Росіяни намагаються і далі очорнити воїнів ЗСУ, показати їх жорстокими і неадекватними, а також створити конфлікт із представниками мусульманської спільноти — кримськими татарами», — додають розвідники.

 

Джерело