Студентів коледжу в Татарстані залучають до збирання «шахедів» — ЗМІ

Студентів коледжу в Татарстані залучають до збирання "шахедів" - ЗМІ

Фото: uav-bpla (иллюстративное фото) Неповнолітніх студентів коледжу в Татарстані масово залучають до збирання дронів

Збиранням безпілотників в особливій економічній зоні Алабуга займаються кілька сотень учнів коледжу віком 15-17 років.

Неповнолітніх студентів коледжу Алабуга Політех у Єлабузі (Татарстан) масово залучають до збирання дронів «шахед» та карають за відмову від роботи. Про це йдеться у розслідуванні видання Протокол та ютуб-каналу РЗВРТ.

Зазначається, що збиранням безпілотників в особливій економічній зоні Алабуга займаються кілька сотень учнів коледжу віком 15-17 років. За це студенти одержують гроші. При цьому працювати їм доводиться цілодобово, інколи без перерв на відпочинок та їжу. Крім того, учням не можна розголошувати інформацію про виробництво, це прописано у їхньому договорі про навчання, за порушення якого студента можуть зобов’язати виплатити коледжу штраф 1,5-2 млн рублів.

Як розповів один зі студентів, на збиранні за ними ретельно стежать за допомогою систем прослуховування та відеоспостереження. Служба безпеки може відібрати у учня телефон і перевірити його листування. За відмову від роботи підліткам загрожують відрахуванням з коледжу, що накладає на батьків зобов’язання відшкодувати навчальному закладу від 170 до 420 тисяч рублів як витрати на навчання.

Повідомляється, що у коледжі також поширені тілесні покарання. Одна з обов’язкових умов навчання — гра у пейнтбол. Студентів будять щонеділі о 5-й ранку і змушують реконструювати битви Другої світової війни. Прапор «фашистів» у них — прапор Третього рейху, де в центрі замість свастики зображено емблему НАТО.

За інформацією журналістів, гравців команд, які програли, в таких реконструкціях впритул розстрілюють кульками з фарбою, змушують бігати і рити окопи під дощем. Від цього у студентів залишаються синці. Через жорстоке поводження та страх відрахування двоє учнів коледжу наклали на себе руки. На скарги студентів керівництво Алабуги не зважає.

Також зазначається, що в особливій економічній зоні вербують на роботу неповнолітніх студенток із африканських країн. Для цього в Алабузі розробили особливу схему рекрутингу за допомогою дейтингових додатків Tinder та Badoo: студентам оформлюють преміум-акаунти та пишуть спеціальні «скрипти» для спілкування.

За даними журналістів, зараз в Алабузі працює кілька десятків дівчат з Уганди, Ефіопії та Танзанії, які приїхали сюди восени 2022 року. Під приводом знайомства їх заманюють до Алабуги, де залучають на виробництво як прибиральниць.

Нагадаємо, у школах РФ в межах курсу початкової військової підготовки з 1 вересня вивчатимуть «основи бойового застосування безпілотників».

Раніше повідомлялося, що окупанти навчають дітей у Криму збирати автомати.

Джерело