Вибух під Москвою: що насправді виробляв завод

Вибух під Москвою: що насправді виробляв завод

Фото: Baza Момент вибуху на заводі

Виявляється завод у Сергієвому Посаді, де стався потужний вибух, старанно працював на російську армію.

Потужний вибух прогримів сьогодні на Загорському оптико-механічному заводі в підмосковному Сергієвому Посаді. В результаті щонайменше 45 людей постраждали, одна жінка загинула, ще шестеро вважаються зниклими безвісти.

Офіційно підприємство виготовляло спостережну техніку, медичне обладнання, лабораторні прилади, а віднедавна — оптику для військових. Проте в результаті вибуху почали розлітатися 122-мм снаряди.

Що стало причиною надзвичайної події достеменно не відомо, адже російські пропагандисти і ЗМІ заплутались у версіях.

Що відомо про подію

Інцидент стався близько 10:40 ранку за місцевим часом начебто на складі піротехніки, орендованому на території заводу «приватною компанією», повідомив у Telegram губернатор Московської області Андрій Воробйов.

Однак у мережу потрапило відео, на якому видно, як територією підприємства після вибуху розлетілися не феєрверки, а 122-мм снаряди. Після цього силовики заборонили очевидцям знімати і почали відбирати телефони.

Увага! На відео присутня ненормативна лексика. Відео 18+

Також на опублікованих відео видно як в результаті вибуху над підприємством утворився величезний гриб диму.

Також внаслідок вибуху щонайменше 45 людей постраждали, шестеро знаходяться в реанімації. Відомо про одну жертву – це співробітниця підприємства 45-річна Н. Нікітіна, яка потрапила до реанімації з опіками 100% тіла. Ще шестеро чоловік вважаються зниклими безвісти.

Загалом, на території заводу 4 будівлі повністю зруйновано, ще 6 будівель зруйновано частково, 14 — пошкоджено.

Що все таки виготовляв завод

АТ Загорський оптико-механічний завод входить до холдингу Швабе держкорпорації Ростех. Підприємство позиціонує себе як виробник спостережної техніки, медичного обладнання, лабораторних приладів для силових структур та промисловості.

Але виявилось, що він є провідним розробником та виробником оптики для військових. Наприклад, на підприємстві займаються виробленням біноклів 8х20. Також на заводі виробляли техніку спеціального призначення: авіаційні приціли, тепловізори, головки самонаведення ракет та прилади нічного бачення.

Аналітики InformNapalm також пишуть, що на заводі у Сергієвому Посаді виробляли протиракетний захист для гелікоптерів Ка-52, а низка пропагандистських пабліків заявляє, що в одному з цехів підприємства могли виготовляти комплектуючі для безпілотників Ланцет.

Причини вибуху

Відразу після інциденту в мережі почала поширюватися інформація, що по підприємству нібито вдарив безпілотник, але згодом це спростували. Зараз чиновники та офіційні ЗМІ наполягають на версії про «піротехніку».

Федеральне слідче агентство Росії повідомило, що порушило кримінальне провадження за фактом «порушення вимог промислової безпеки на небезпечних виробничих об’єктах», але повідомило, що намагається встановити точну причину.

Екстрені служби заявили, що вибух на території заводу стався через порушення технологічного процесу. А місцева влада стверджує, що джерелом детонації на заводі в Сергієвому Посаді став склад піротехніки, приміщення під який орендувала одна з компаній.

Російські ЗМІ повідомили з посиланням на правоохоронців, що за вибухом стоїть «диверсанти».

Не перша надзвичайна подія

Російські Telegram-канали повідомляють цікаву інформацію про цей завод. Як пише канал Mash, компанія Піро-Рос, на складі якої і прогримів вибух, не вперше потрапляє в новини. Минулого року стало відомо про те, як директор заводу з виробництва феєрверків не виплатив 50 млн зарплати 150 своїм співробітникам, після чого Піро-Рос подала на банкрутство.

А 2019 року від салюту тієї ж компанії в Мінську загинула 64-річна жінка. Тоді уламок розміром із сірникову коробку потрапив жінці, яка дивилася на феєрверк, у шию, розірвавши артерію. Ще кілька людей тоді зазнали поранень.

 

Джерело