У РФ засновника Group-IB засудили до 14 років колонії за держзраду

У РФ засновника Group-IB засудили до 14 років колонії за держзраду

Фото: ТАРС У F.A.C.C.T. заявили в коментарі ЗМІ, що захист Сачкова має наміри подавати апеляцію

Іллю Сачкова підозрюють у передачі іноземним спецслужбам інформації, що містить державну таємницю.

Московський міський суд призначив 14 років колонії суворого режиму Іллі Сачкову, засновнику  компанії Group-IB (нині F.A.C.C.T.), яка спеціалізується на кібербезпеці. Бізнесмен визнаний винним у державній зраді. Про це повідомляє російське пропагандистське інформагентство Інтерфакс в середу, 26 липня.

Сачкову також призначено обмеження волі терміном на один рік і штраф у розмірі 500 тисяч рублів.

Сторона звинувачення просила призначити Сачкову 18 років колонії, а захист наполягав на виправданні свого підзахисного.

У F.A.C.C.T. заявили в коментарі ЗМІ, що захист Сачкова має наміри подавати апеляцію та «звернутися до президента РФ».

Іллю Сачкова заарештували 29 вересня 2021 року. Російські слідчі звинувачують його в тому, що він передав за кордон інформацію, що містить державну таємницю. 

ЗМІ писали раніше, що Сачков міг передати США дані про хакерську групу Fancy Bear, яку пов’язують з російськими військовими.

Сачков не визнав свою провину і через адвоката заявив, що вважає свою справу «новою справою Дрейфуса», що він «російський інженер», але «не зрадник і не шпигун».

Справа Дрейфуса (1894-1906) — судовий процес у справі капітана Альфреда Дрейфуса (етнічного єврея), офіцера французького генерального штабу, якого звинуватили в шпигунстві на користь Німецької імперії.

Справа вийшла за рамки юриспруденції та перетворилася на великий політичний скандал, що розділив французьке суспільство на два антагоністичні табори: дрейфусарів та антидрейфусарів.

Як ми уже писали, в Нальчику (Кабардино-Балкарська республіка) затримали 44-річного громадянина України, який нібито передав секретні відомості військового характеру іноземній спецслужбі.

Нагадаємо, районний суд Брянська арештував громадянина України, якого обвинувачують у шпигунстві. Українця звинувачують у причетності до знищення двох російських літаків Су-34 та Су-35 та двох вертольотів Мі-8.

Джерело