У Росії оцінили вартість польотів на Місяць

У Росії оцінили вартість польотів на Місяць

Росія зі скрипом розробляє космічний пілотований корабель Орел

Росія заощаджуватиме гроші за рахунок ефективного використання доробку радянських програм, пояснили в інституті Роскосмосу.

Вартість польоту на Місяць на російському кораблі Орел буде вчетверо нижчою, ніж на американському Orion. Про це у середу, 27 липня, повідомляє ТАСС із посиланням на економічний науково-дослідний інститут Роскосмосу — Організацію Агат.

Там нагадали, що польоти до Місяця астронавтів NASA заплановані у рамках програми Artemis. Вони здійснюватимуться екіпажем із чотирьох осіб на кораблі Orion, який виводиться за допомогою ракети надважкого класу Space Launch System.

«Попередні оцінки вартості такого запуску становлять близько $4 млрд. Необхідно зазначити, що опрацювання аналогічного завдання для польоту чотирьох людей на пілотованому транспортному кораблі Орел (проходить наземне експериментальне відпрацювання), що виводиться за допомогою ракети надважкого класу Єнісей (проект розроблений), показали можливість вирішення цього завдання щонайменше у чотири рази дешевше», — заявили в інституті.

Стверджується, що такого показника було досягнуто за рахунок ефективного використання доробку радянських програм та початкової розробки, виходячи з економічних міркувань.

Зазначимо, що космічний пілотований корабель Орел (колишня назва — Федерація) створюється у рамках російської місячної програми. Планується, що його випробування розпочнуться у 2022 році. Перший запуск Орла на ракеті Ангара-А5 із космодрому Східний готується на квітень-червень 2024 року. У 2025 році може відбутися перший пілотований політ.

При цьому у вересні 2021 повідомлялося, що Росія зупинила розробку ракети для польотів на Місяць.

А 13 липня стало відомо, що Роскосмос взагалі відмовився від підготовки до польотів на Місяць. Натомість держкорпорація займеться забезпеченням зв’язку для військових, а також зондуванням Землі.

Джерело