За війну на Донбасі повідомили десятки підозр – раднику Путіна, генералам і чиновникам Кремля

Більш як 20 представникам вищого командного складу Збройних сил РФ і влади країни-агресора повідомили про підозру за ведення агресивної війни проти України.

Як передає Укрінформ, про це генеральна прокурорка Ірина Венедіктова написала у Фейсбуці.

“Продовжуємо збір доказів агресії Росії та її найманців на Донбасі. Нещодавно Кіровський районний суд Ростова-на-Дону у справі про корупцію випадково розвінчав російську мантру про відсутність їхніх військ на окупованих українських територіях. Це черговий доказ до безлічі зібраних нашими прокурорами та слідчими на підтвердження безпосередньої участі російських військ у війні проти України. Маємо ми і яскраві свідчення здійснення керівництвом Російської Федерації контролю за незаконними збройними формуваннями “ДНР” і “ЛНР” та над окупованими територіями. І вони будуть нашими аргументами і в українських, і в міжнародних судах”, — заявила Венедіктова.

Вона нагадала, що Офіс генпрокурора та СБУ повідомили про підозру керівнику приватної військової компанії “Вагнер” у вчиненні особливо тяжких злочинів: посягання на територіальну цілісність України та пособництва у веденні агресивної війни”.

“Слідством установлено, що цей громадянин Російської Федерації є колишнім офіцером однієї зі спецслужб держави-агресора. З липня 2014 року по березень 2015 року на чолі загону бойовиків ПВК він виконував завдання керівництва Збройних сил РФ по веденню бойових дій проти Збройних сил України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. У нас є докази, що безпосередньо він у січні-лютому 2015 року координував ведення бойових дій підпорядкованим йому підрозділом на Дебальцевському напрямку проти наших сил Антитерористичної операції. Завдяки активній відсічі українських військ, передусім вмілим діям нашої артилерії, в тих боях “вагнерівці” зазнали значних втрат особового складу. Про них керівник приватної російської військової компанії напряму доповідав генерал-лейтенанту ЗС РФ, який очолював "2-й армійський корпус народної міліції ЛНР”. До речі, російський генерал, перед яким звітував керівник ПВК, нами також притягнутий до кримінальної відповідальності за співучасть у веденні агресивної війни проти України та порушення територіальної цілісності нашої держави. Він оголошений у розшук і судом надано дозвіл на його затримання”, — поінформувала генпрокурорка.

За словами Венедіктової, “робота щодо притягнення до відповідальності вищого керівництва держави-агресора Офісом генерального прокурора ведеться системно і наполегливо. На сьогодні за ведення агресивної війни проти України та порушення її територіальної цілісності повідомлено про підозру більш як 20 представникам вищого командного складу Збройних сил РФ та влади країни-агресора. Йдеться про міністра оборони РФ та трьох його заступників, начальника Генерального штабу ЗС РФ та його першого заступника, командувачів армій, командирів бригад, радника Президента РФ тощо. До суду скеровано обвинувальні акти стосовно 9 з них, засуджено колишнього представника Президента РФ у “Кримському федеральному окрузі”.

“Окремим напрямком у роботі Офісу генпрокурора є справи стосовно іноземних найманців. Наразі слідство ведеться у 33 кримінальних провадженнях за фактами вчинення понад 250 громадянами 33 іноземних держав найманства та участі у збройному конфлікті у складі контрольованих РФ незаконних збройних формувань на тимчасово окупованих територіях України”, — зазначила Венедіктова.

За словами генпрокурора, “найбільше встановлено громадян таких країн: Королівства Іспанія — 27 осіб, Республіки Сербія – 27 осіб, Республіки Молдова – 26 осіб, Чеської Республіки — 24 особи, Французької Республіки – 20 осіб, Італійської Республіки – 18 осіб, Республіки Казахстан – 12 осіб, Словацької Республіки — 10 осіб, Республіки Білорусь — 9 осіб, Республіки Польща – 9 осіб, Латвійської Республіки — 9 осіб”.

“За вчинення цієї категорії злочинів органами прокуратури України вже притягнуто до кримінальної відповідальності 12 іноземців, і з них засуджено 3 особи”, — підкреслила Венедіктова.

Генпрокурорка наголосила на активній та принциповій позиції колег із Чехії.

“Судами цієї країни вже засуджено за вчинення злочинів, пов’язаних зі збройним конфліктом в Україні, 5 громадян Чехії та осіб, які проживають на її території. Наприклад, цього року набуло законної сили рішення Вищого суду Праги про засудження громадянина Республіки Білорусь до 21 року позбавлення волі за терористичний напад у складі незаконного збройного формування так званої “ДНР”, — зауважила Венедіктова.

Як повідомляв Укрінформ, за процесуального керівництва Офісу генпрокурора керівнику ПВК "Вагнер" повідомили про підозру в посяганні на територіальну цілісність України.

Источник