Кузин: від ускладнень коронавірусу нині помирають 20 – 30 осіб на тиждень — Коронавірус

Кузин: від ускладнень коронавірусу нині помирають 20 – 30 осіб на тиждень - Коронавірус

Фото: REUTERS/Phil Noble

В Україні досі є випадки захворювання на коронавірус, зараз у країні в основному циркулює штам «Омікрон». Він викликає легші симптоми, ніж попередники. Про це в ефірі національного телемарафону розповів головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

За його словами, кількість випадків інфікування COVID-19 після початку повномасштабної війни справді зменшилася. Крім того, з перших днів повномасштабної війни рівень тестування знизився майже на 90%. Така ситуація відбувалася майже по всій території України.

— Зараз у середньому ми проводимо близько 3,5 тисяч тестів з використанням швидких методів діагностики. Це тестування переважно лише на рівні первинної ланки медичної допомоги. І 1100 – 1200 досліджень ПЛР. Це тоді, коли пацієнт госпіталізується або у нього робиться повноцінне молекулярне дослідження, – зауважив лікар.

За його словами, нові випадки інфікування коронавірусом досі фіксують. Проте їхня кількість значно зменшилася.

– Сумарно протягом тижня ми реєструємо близько 4 тисяч нових випадків інфікування COVID-19. І, на жаль, є також смертельні випадки, – додав Кузін.

За тиждень від ускладнень коронавірусу вмирають 20 – 30 людей. Це набагато менше, ніж під час пікових навантажень та пікових хвиль COVID-19.

— В Україні триває так званий молекулярно-епідеміологічний нагляд. Це означає, що з кожної території, у кожній області беремо зразки COVID-19 і розшифровуємо геном. Ми дивимось, які штами циркулюють в Україні. Так ось в Україні продовжує циркулювати «Омікрон», — зауважив головний санлікар.

Він додав, що цей штам викликає набагато легші випадки, які маскуються під звичайний ГРВІ та проходять за 3 – 4 дні. Найчастіше «Омікрон» не призводить до тяжкого перебігу хвороби.

27 травня Кабінет міністрів продовжив карантин та режим надзвичайної ситуації в Україні з метою запобігання поширенню СOVID-19 до 31 серпня 2022 року.

Джерело