ВООЗ: Пандемія коронавірусу залишається глобальною надзвичайною ситуацією — Коронавірус

ВООЗ: Пандемія коронавірусу залишається глобальною надзвичайною ситуацією - Коронавірус

Фото: Томас Пітер/REUTERS

Всесвітня організація охорони здоров’я подовжила офіційний статус пандемії COVID-19 як «глобальної надзвичайної ситуації». Відповідну заяву опубліковано на сайті організації.

— Комітет погодився з тим, що COVID-19 залишається небезпечним інфекційним захворюванням, здатним завдати істотної шкоди здоров’ю та системам охорони здоров’я, — йдеться у повідомленні.

У той же час надзвичайний комітет ВООЗ визнав, що пандемія наближається до «точки перелому», коли вищий рівень імунітету може знизити смертність, пов’язану з вірусом.

— Комітет визнав, що пандемія COVID-19, можливо, наближається до критичної точки. Досягнення вищих рівнів популяційного імунітету в усьому світі шляхом інфекції та/або вакцинації може обмежити вплив SARS-CoV-2 на захворюваність та смертність, але немає жодних сумнівів у тому, що цей вірус залишиться постійним патогеном у людей та тварин протягом усього життя, — наголосили в організації.

Експерти зазначили, що усунення вірусу з резервуарів людини та тварин малоймовірне, але пом’якшення його руйнівного впливу на захворюваність і смертність є досяжним і має залишатися пріоритетною метою для світу. У зв’язку з комісія порекомендувала країнам продовжити вакцинацію населення, покращити епіднагляд за хворобами, підтримувати сильну систему охорони здоров’я, щоб уникнути «циклу паніки-зневаги», продовжити боротьбу з дезінформацією, а також скоригувати заходи з міжнародних поїздок на основі оцінки ризиків.

Джерело