Переселенці можуть оформити грошову допомогу у 49 ЦНАПах Дніпропетровщини — 34 телеканал

Переселенці можуть оформити грошову допомогу у 49 ЦНАПах Дніпропетровщини - 34 телеканал

В області працюють 63 ЦНАПи, і 49 з них реєструють тимчасово переміщених осіб. На сьогодні туди звернулося більше 25 000 переселенців. Про це повідомив заступник голови Дніпропетровської ОВА Іван Начовний.

«Кожен громадян сім’ї, який приїхав, має стати на облік, зареєструватися, надати необхідний перелік документів, та отримати компенсацію і вказати місце, де він перебуває. Або йому буде надано житло, де він буде перебувати при реєстрації».

Як стати на облік:

  • надати документи, що підтверджують вашу особу;
  • у разі їх відсутності надати документи про власність на житло в інших регіонах країни, чи ті, що підтвердять факт проживання в Україні (трудова книжка тощо);
  • якщо із вами дитина, надати свідоцтво про її народження.

Після отримання довідки про взяття на облікпереселенці отримують:

  • довідку про взяття на облік;
  • отримання фінансової допомоги;
  • компенсацію витрат тимчасово переміщених осіб.

Загалом, ЦНАПи Дніпропетровщини працюють за звичним графіком. З початку бойових дій там надали більше 55 000 послуг, заявив заступник голови Дніпропетровської ОВА Іван Начовний.

«Великих змін не відбулося. ЦНАПи приймають заявки на адміністративні послуги у сфері соціальних послуг: це різноманітні довідки, пільги, субсидії, реєстрація тимчасово переміщених осіб та інше. Здійснюють реєстрації актів цивільногостану в ЦНАПах сільських та селищних рад. Також можна отримати послугу у сфері будівництва: видача містобудівних умов, обмеження, отримання прав на виконання підготовчих та будівельних робіт. Приймання об’єктів в експлуатацію тощо».

З 30 березня на базі Кам’янського ЦНАПу розпочав роботу центр турботи для переміщених та постраждалих осіб, які можуть в одному місці вирішити усі питання. А у ЦНАПіСлобожанської громади можна обміняти своє посвідчення водія. Це поки що єдиний заклад в області, який запустив таку послугу.

«У ЦНАПі міста Перещепино переселенці можуть отримати гуманітарну допомогу, психологічну підтримку, та пошук вільного житла. Майже усі ЦНАПи надають таку безкоштовну послугу», –кажезаступник голови Дніпропетровської ОВА Іван Начовний.

Незабаром через ЦНАП запрацює послуга про пошкоджене та знищене нерухоме майно. На сьогодні ця опція доступна у застосунку ДІЯ.

Джерело