Столтенберг вважає, що Україна має відповісти Росії ударами по її території — 25 травня 2024 :: Донеччина

Столтенберг вважає, що Україна має відповісти Росії ударами по її території - 25 травня 2024 :: Донеччина

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників НАТО, які постачають зброю Україні, дозволити Києву використовувати її для уражень військових об’єктів на території Росії.

«Настав час для союзників розглянути питання про те, чи не варто їм зняти деякі обмеження, які вони наклали на використання зброї, яку вони надали Україні. Особливо зараз, коли значна частина бойових дій відбувається у Харкові, недалеко від кордону, відмова Україні у можливості використовувати цю зброю проти законних військових цілей на російській території дуже ускладнює її самозахист», — сказав Столтенберг в інтерв’ю The Economist.

Столтенберг вважає, що окупанти продовжуватимуть тиснути на Сили оборони України та завойовувати незначні позиції. При цьому в Кремлі не зважатимуть на втрати російських військових.

Глава НАТО також дорікнув європейським союзникам, які пообіцяли мільйон артилерійських снарядів: «Ми не бачили нічого близького до цього».

Столтенберг визнав ризик ескалації. За його словами, завдання полягає в тому, щоб «не допустити перетворення цієї війни на повноцінну війну між Росією та НАТО в Європі».

При цьому він додав, що країни Північноатлантичного альянсу не братимуть безпосередньої участі «з території НАТО у бойових діях над Україною чи в Україні».

Джерело