У компанії «Укренерго» пояснили, що буде зі світлом — 23 жовтня 2023 :: Донеччина

Графіки планових та аварійних відключень електроенергії на випадок надзвичайних ситуацій затверджуються в Україні щороку. Це було до війни, повідомило сьогодні НЕК «Укренерго».

У компанії зазначили, що «Укренерго» поки що не вводило графіки аварійних відключень, бо не було підстав. Хоча у соціальних мережах поширюються фейки.

Нормальна робота енергосистеми передбачає, що електростанції (генерація) виробляють стільки електроенергії, скільки зараз потрібно споживачам. Система передачі цю електроенергію передає (великі обсяги електроенергії на великі відстані), а система розподілу (мережі обленерго) розподіляє до конкретного будинку чи офісу. Надзвичайна ситуація означає, що у системі стався збій.

«Більшість українців дізналися про існування графіків аварійних чи планових відключень минулого року. Причина — масовані ракетні та дронові обстріли Росією української енергосистеми», — йдеться у повідомленні.

Компанія нагадала, що тоді через значні руйнування в різні періоди виникали спочатку мережеві обмеження — через руйнування об’єктів системи передачі не було можливості передати електроенергію від електростанцій у певні регіони.

«Згодом після масованого пошкодження об’єктів генерації (пошкоджені були всі великі ТЕС та ГЕС України) у системі виник значний дефіцит електроенергії. І це все на тлі окупації та зупинки роботи Запорізької АЕС, яка забезпечувала покриття до чверті енергоспоживання усієї України», — йдеться у повідомленні.

«Укренерго» зазначає, що ніхто не знає розкладу російських ракетних або дронових атак. При цьому зараз українська енергосистема має достатню електроенергію, щоб забезпечити потреби всіх споживачів.

«Якщо не буде обстрілів — «Укренерго» зараз не бачить передумов для дефіциту та відключень», — йдеться у повідомленні.

Нещодавно міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що у разі ударів російських оккупантів по енергооб’єктах цього осінньо-зимового періоду в країні можливе відключення світла. Однак такі блекаути не будуть тривалими.

Читайте також:

«Новини Донбасу» у Telegram — лише найважливіше. Підписуйтесь!

Джерело