Хто став основним торгівельним партнером України » Экономика | Ekonomist

Україна уклавши значну кількість угод про зону вільної торгівлі (ЗВТ) найбільший економічний ефект отримала в торгівлі з країною, з якою такої угоди немає. Тобто ефективність ЗВТ для України є дуже низькою.

Відомий український економіст Олексій Кущ на своїй сторінці у Facebook зазначає, що торговий оборот України з Китаєм у 2021 році зріс до 15 млрд. дол.

«Китай у списку наших торгівельних партнерів з великим випередженням обходить Німеччину та Польщу (номери 2 та 3). Співвідношення імпорту/експорту для України також покращується, хоча сама структура – сумна: ми китайцям – сировину та напівфабрикати, вони нам – товари з високим рівнем додаткової вартості», – констатує Кущ.

Зазначимо, що в останні роки у відносинах України та Китаю є багато непорозумінь, зокрема в частині інвестування Піднебесною стратегічно важливих промислових підприємств. Та навіть за таких умов торговий оборот з Китаєм росте, що дає підстави стверджувати про доцільність перегляду зовнішньоекономічних пріоритетів України.

Економіст

Источник