На скільки може впасти економіка України у 2022 році » Экономика | Ekonomist

Авторитетні міжнародні рейтингові агентства та вітчизняні експерти прогнозують різноманітні сценарії розвитку національної економіки в 2022 році. Більшість оцінок прогнозують песимістичний сценарій – спад виробництва та погіршення рівня життя пересічних громадян.

На думку українського економіста Віктора Шуліка, 2022 може бути провальним для економіки навіть з урахуванням «великих будівництв» і високих цін на сировину на зовнішніх ринках.

«Нинішнього року Україна повною мірою відчує наслідки законодавчих нововведень. Так званий ресурсний закон (№1914-IX від 30.11.2021) скорочує пільги птахофабрикам та збільшує фіскальне навантаження для підприємств гірничо-металургійного комплексу. Через високі ціни на енергоносії про можливу зупинку виробництва заявили великі компанії харчової галузі», – зазначає Шулік.

Зазначимо, що посилення фіскального тиску на підприємницький сектор та несприятлива для національної економіки кон’юнктура на світовому ринку природного газу погіршать інвестиційний клімат в країні та призведуть до згортання ділової активності. У підсумку слід очікувати поглиблення кризових явищ.

Економіст

Источник