На скільки зросли ціни в листопаді » Экономика | Ekonomist

У річному вимірі інфляція сповільнилася до 10,3%, щодо жовтневих значень цей показник зменшився на 0,6%. Фактичні дані виявилися все ж таки вищими за прогнози НБУ, тому було прийнято рішення підняти облікову ставку в рамках посилення монетарної політики.

Згідно з останніми прогнозами Нацбанку, подальшого зростання цін до кінця нинішнього року не очікується. А за підсумками грудня взагалі прогнозується зниження темпів інфляційного зростання нижче 10,0% у річному обчисленні. До середини 2022 року цей показник, на думку НБУ, опуститься до позначки 5,0%.

Найбільше зростання відзначається в освіті (+16,9%), продуктах харчування (+13,6%) та транспорті (+12,1%). Ціна знизилася лише на одяг та взуття. В даному випадку очевидно проглядається вплив «глобальної» інфляції на Україну. Все могло бути багатьом гіршим, якби гривня девальвувалась сильніше. Надходження на ринки продукції нового врожаю трохи покращило. ситуацію.

На засіданні Правління Національного банку України було прийнято рішення продовжити цикл жорсткості грошово-кредитної політики та вп’яте цього року підвищити облікову ставку — тепер уже до 9,0% річних. Подібні кроки регулятора продиктовані зростанням споживчої інфляції, яка виявилася істотно вищою за прогнозні позначки, що були на початку 2021 року.

Одним з наслідків зростання облікової ставки може стати збільшення прибутковості держоблігацій, що приверне до них інтерес нерезидентів та інших учасників фінансових ринків. Це буде видно вже на завтрашньому аукціоні Мінфіну з розміщення ОВДП.

Цього тижня гривня до долара США ослабне до рівня 27,15. Єдина європейська валюта, зважаючи на все, зміцниться до позначки 30,85.

Источник