Нацбанк прогнозує стабілізацію на ринку готівкової валюти

Нацбанк прогнозує стабілізацію на ринку готівкової валюти

Фото: Пресс-центр НБУ Валютний ринок скоро стабілізується, вважають у Нацбанку

Регулятор вже ухвалив рішення, які мають збільшити обсяг пропозиції валюти та зменшити попит.

Найближчим часом очікується зменшення коливань на готівковому валютному ринку України. Про це сказав заступник голови НБУ Юрій Гелетій, повідомляє РБК-Україна у п’ятницю, 29 липня.

За його словами, готівковий валютний ринок очікувано відреагував на рішення щодо фіксації офіційного курсу гривні до долара США на новому рівні 36,56 гривень з 21 липня, «як і власне на будь-які вагомі рішення у валютній сфері з боку регулятора».

«Такі коливання заспокоюються з часом. Курс гривні у готівковому сегменті ринку навіть незважаючи на війну коливається в обидві сторони, про що свідчить динаміка ринку протягом усього терміну дії воєнного стану», — додав він.

Гелетій нагадав, що з метою зменшення коливань у готівковому сегменті валютного ринку та швидшої стабілізації ситуації в ньому Нацбанк ухвалив важливе рішення, яке набуло чинності з 27 липня. Відповідно до нього банки отримали можливість збільшити обсяг пропозиції готівкової валюти громадянам.

Так, якщо до змін цей обсяг враховував лише куплену раніше валюту банками у готівковому сегменті валютного ринку з 13 квітня 2022 року, то зараз до неї додається половина викупу банками у населення безготівкової валюти з аналогічної дати.

Раніше стало відомо, що Нацбанк різко скоротив чистий продаж валюти — до 86 млн доларів. Це мінімум з початку березня.

Джерело