Чи потрібно видаляти білий наліт з язика під час чищення зубів

Чи варта дана процедура витраченого часу.

Крім чищення зубів 2 рази в день стало з'являтися все більше прихильників такої щоденної процедури — чищення язика. Але чи треба очищати язик?

Насправді чистять язик небагато людей. Вважається, що ця корисна звичка позбавляє від бактерій в порожнині рота, допомагає боротися з несвіжим диханням і навіть покращує активність смакових рецепторів. Гостре здається гострішим, а кисле — кислішим і т. д. Чи правда це чи ще один міф, і чистка язика — проста трата часу? Відповідь неоднозначна, і залежить від того, якого ефекту ви чекаєте від процедури, інформує Ukr.Media.

Чи допомагає чистка язика боротися з запахом з рота

Так, і це одна з причин, заради чого варто це робити. До кінця дня бактерії, що живуть на поверхні язика, які дуже часто є причиною неприємного запаху, накопичуються. Найпростіший і очевидний спосіб від них позбутися — це почистити язик. Є люди, у яких бактеріальний наліт накопичується більшою мірою, тому їм чистка язика показана, вона допоможе підтримувати гігієну порожнини рота.

Також у деяких людей так званий «географічний язик» з невеликими поздовжніми тріщинами або борозенками. У такому язику бактеріям сховатися простіше, і в цих випадках було б теж добре чистити язик кожен день. Чистка язика дійсно допомагає боротися з запахом з рота. Але, на думку вчених-фахівців, це, мабуть, єдиний плюс від даної процедури, і користь на цьому закінчується.

Чи потрібен спеціальний скребок для язика

Або можна використовувати свою ж зубну щітку для цього? Так роблять багато людей, але річ у тім, що щітка розроблена для чищення твердої емалі зубів, тому всі щітки в більшій або меншій мірі м'які. А для чищення язика, навпаки, потрібен якийсь твердий предмет, тому що сам язик м'який. Так що чистка язика спеціальним скребком буде більш ефективною.

Чого не варто чекати від чистки язика

Існує думка, що чистка язика зменшує кількість токсинів, що надходять в організм, що своєю чергою підвищує імунітет і покращує травлення, а також добре впливає на стан здоров'я в цілому. Насправді, використовуючи скребок, ви боретеся лише з однією групою бактерій, які живуть тільки на язиці. У вашому язиці немає нічого особливого, просто в цьому місці даний тип бактерій добре себе почуває.

Якщо у вас немає проблем з поганим диханням або вам просто не до цієї справи, то немає і особливих причин приділяти чищенню язика настільки пильну увагу. Хоча відчуття свіжості і чистоти після процедури досить приємне. Але в медичній практиці немає науково доведених підтверджень того, що чистка язика є причиною гарного самопочуття і відмінного здоров'я.

Источник