За яких умов в Україні можуть ввести талони на харчування » Экономика | Ekonomist

Численні експертні агентства пророкують у 2022 році продовження процесів стискання світової економіки, що найбільш болісно вдарить по бідних країнах. Радник Президента України Олег Устенко прогнозує, що 2022 рік – це рік серйозних інфляційних викликів для всього світу та для України, зокрема.

«Світове зростання цін за продовольчою групою – неминуче. Базовий прогноз на 2022 рік – це збільшення цін на сировинну продовольчу групу (зерно, цукор, какао та інше) від 10% до 20%», – стверджує Устенко.

На думку Устенка, якщо негативний сценарій буде реалізовуватися, то безумовно держава захистить найменш заможних. Канали підтримки тут можуть бути різноманітними – починаючи від адресних виплат за аналогією з поточною програмою через систему «Дія» до аналога американських food stamp (не плутати з радянськими талонами, картками та іншими історичними атрибутами).

Водночас прогнозована зміна кон’юнктури на світовому ринку продовольства відкриває нові можливості для українських виробників сільськогосподарської сировини та готових харчових продуктів, що може ще більше зміцнити великий аграрний бізнес.

Економіст

Источник