Переправа біля Антонівського мосту, український наступ і ЗАЕС: як російська пропаганда брехала херсонцям

Ресурси російських окупантів в медіа та соцмережах продовжують продукувати воєнну пропаганду проти України.

Минулого тижня аналітики проєкту «Infocrime_Kherson‎» вже доволі традиційне переважання маніпуляцій над фейками.

З усіх повідомлень про події минулого тижня ми обрали наступні — на головні теми і частину однієї з них.

Нібито суто цивільна переправа біля Антонівського мосту

4 вересня Telegram-канал «Новости Херсонщины» поширив фейк про обстріл біля Антонівського мосту.

У оригінальному дописі йде мова про те, що переправа біля Антонівського мосту суто цивільна і тому її обстріл є черговим фейковим «злочином» України.

Насправді, Telegram-пропагандисти забрехались. Переправа біля Антонівського мосту не є суто цивільною.

І це підтверджує відео кінця серпня. На ньому навіть є колаборант Кирило Стремоусов, який розповідає про вдосконалення переправи завдяки встановленню барж.

Закінчується відео кадром, де на поромі разом з цивільними машинами стоїть військова вантажівка з російським тактичним маркуванням.

І так як на ній не видно, що вантажівка може належати до медичних формувань або духовного персоналу — вона робить переправу законною ціллю для ураження ЗСУ.

У відповідності до 11 пункту 2-го розділу Інструкції про порядок виконання норм міжнародного гуманітарного права у Збройних Силах України.

Як російська пропаганда дискредитує дії ЗСУ на Півдні

Наприкінці серпня Збройні Сили України перейшли до нової фази дій з деокупації території Херсонської області.

До систематичного вогневого ураження військових та інфраструктурних об’єктів, які використовують російські військові, додався сухопутний компонент.

В медіа ці дії назвали контрнаступом. Російські пропагандисти та місцеві колаборанти також присвятили цій темі чимало уваги.

Вони переконують, що ніякого контрнаступу не існує, дії ЗСУ на Півдні не мають успіху, а українська армія зазнає величезних втрат і не може просуватися.

Колаборант Кирило Стремоусов каже, що «контрнаступления — только в информационном пространстве, а в жизни всё будет хорошо».

Тут Стремоусов уже озвучує інформацію про втрати ЗСУ під час наступальних дій на Півдні. Пізніше він публікує нові повідомлення на цю тему.

Схожу риторику демонструє сюжет телеканалу ВТВ плюс. Російські пропагандисти залучають «експертів», які знову сповіщають про втрати ЗСУ і «провал» контрнаступу.

Схожі публікації ми бачимо і в інших пропагандистських ресурсах.
Розвінчувати брехню російської пропаганди щодо втрат ЗСУ — марна справа.

Варто розуміти, що під час активних бойових дій дуже важко порахувати точну кількість знищеної техніки, вбитих і поранених.

Але якщо вірити повідомленням окупантів, то Україна мала б втрати всю бойову авіацію ще в перші дні повномасштабного вторгнення.

Насправді, бойові дії на півночі області йдуть непросто. Є втрати як з боку окупантів, так і з боку Збройних Сил України.

Але українські війська змогли просунутися вглиб Херсонської області та визволити кілька населених пунктів.

Зокрема, звільнене селище Високопілля, яке до адміністративної реформи було центром Високопільського району.

Зрозуміло, що насиченість пропагандистських сюжетів темою просування ЗСУ на Півдні свідчить як мінімум про їхню стурбованість розвитком подій.

«Мирне життя», яке намагається нав’язати роспропаганда у Херсонській області, стане можливим тільки з поверненням української влади та її закріпленням.

Візит МАГАТЕ та «розвороти російських снарядів»

Минулого тижня місія МАГАТЕ відвідала Запорізьку атомну електростанцію. Її шлях та візит пропагандистські ресурси супроводжували шквалом фейків та маніпуляцій.

Вони увесь час звинувачували ЗСУ в обстрілах Енергодару, ЗАЕС, тероризмі, шляху місії та навіть спробі українського десанту захопити станцію.

Проте самі ж у своїх новинах показали, що російська техніка справді знаходиться на території електростанції.

А пізніше оприлюднили відео, як голові місії Рафаелю Гроссі пояснюють, чому снаряди на території об’єкту виглядають так, наче їх випустили з окупованих територій.

«Справа в тому, що снаряд, коли падає, робить розворот на 180 градусів», — пояснював представник росіян.

Пізніше цей фейк розвінчали українські медіа. Бо розворот ракети або снаряду при падінні у землю фізично неможливий.

Викриття російської брехні від «Infocrime_Kherson‎» також можна читати у Facebook і Telegram.

До моніторингу входять такі ресурси:

Telegram-канали — «Херсонская народная республика», «ВГА Херсонской области», «Херсонский Вестник», «Главное в Херсоне», «Херсон.ру», «Каховский Городской Быт».

Сайти — «Херсон лайф», «Новости Херсонщины».

Телеканал — ВТВ+.

Проєкт реалізується ГО «Інститут масової інформації» та виданням МІСТ і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.

Джерело