Справа Ткаченка: Стало відомо у чому підозрюють соратника Стемоусова

У справі колишнього СБУшника та соратника колаборанта Стремоусова Павла Ткаченка з’явилися нові подробиці.

Нагадаємо, що Служба безпеки України на початку травня підтвердила затримання соратника Кіріла Стремоусова Павла Ткаченка.

«Завдяки спецоперації СБУ вдалося виманити колаборанта, який інформував окупантів про функціонування військових і правоохоронців», — йдеться у повідомленні СБУ.

Тоді ми писали, із посиланням на свої джерела в СБУ, що затримання відбулося ще в кінці квітіня, при виїзді Ткаченка з Херсона, але його тримали у таємниці. Але це була неточність.

Ще в момент першої публікації, люди, які переїхали з Херсона до Івано-Франківська запевняли нас, що бачили Павла Ткаченка наприкінці квітня у цьому місті на заході України. Але ніяких підтверджень цього від джерел в СБУ ми не мали.

Захист же Ткаченка в апеляційній скарзі, опублікованій у Единому реєстрі судових рішень, каже про це прямо.

В документі йдеться, що Ткаченка «незаконно затримали співробітники СБУ в Івано-Франківську 01.05.2022 року», вже після чого його доставили до м. Кривий Ріг де його «незаконно утримували протягом 5 діб».

Отже, твердження про затримання на блокпості при виїзді з Херсонщини, скоріш за все, є хибним. Після виїзду Ткаченко проїхав на власному автомобілі через всю країну, знайшов житло в Івано-Франківську і навіть встиг потрапити на очі пильним херсонцям. Тобто декілька днів у нього було.

Є у апеляційній скарзі і подробиці справи.

До сьогодні нам було відомо, що Ткаченка підозрюють у державній зраді, але подробиці нам почути не вдалося, адже апеляційний суд Дніпропетровської області ухвалив рішення про проведення засідання без журналістів і кореспондент МОСТа на нього потрапити не зміг.

За версією адвоката, викладеній в ухвалі, у Херсоні, у березні 2022 року Павла Ткаченка незаконно затримали представники ФСБ РФ і під фізичним та психологічним тиском змусили його до конфіденційного співробітництва.

«Через деякий час, а саме 16 березня 2022 року Ткаченко добровільно повідомив про ці обставини співробітнику Департаменту контррозвідки Служби безпеки України, що підтверджується відповідним листом. За фактом незаконного затримання співробітниками ФСБ РФ розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст. 438 КК України», — йдеться у документі.

Аналогічну інформацію Павло надав і слідчому у цьому кримінальному провадженні, будучи затриманим співробітниками СБУ в Івано-Франківську та доставленим до м. Кривий Ріг.

У чому підозрюють Ткаченка?

Судячи з ухвали, у справі існує протокол НСРД (негласних слідчо-розшукових дій) у виді зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж від 29.04.2022 року, а також відповідь на виконання доручення від 19.03.2022 року.

Подробиць з цих документів в ухвалі немає, але є твердження захисника підозрюваного, що вони є сфабрикованими доказами.

Також у справі є:

  • рапорти про проведення допиту свідків в режимі дистанційного досудового розслідування від 30 квітня 2022 року
  • протокол огляду від 29.04.2022 року, яким «підтверджується організація Ткаченком перевезення мешканців м. Херсон до м. Миколаїв та м. Одеси»,
  • протокол зняття інформації відповідно до якого Ткаченко домовляється з якоюсь людиною щодо розподілу сфер впливу на Центральний ринок та управління транспортом. Розмова відбувалась 25.03.2022 року.

 

Зазначимо, що Ткаченко до початку 2021 року очолював КП «Херсонкомунтранссервіс» і разом із Стремоусовим мав плани по контролю над Управлінням транспорту Херсонської міської ради. Але, жодної інформації про вплив на Управління після окупації Херсона у нас немає. До кінця квітня, коли окупанти посунули Колихаєва і призначили Олександра Кобця, транспорт контролювала міська влада.

Єдиним доказом якоїсь комунікації Колихаєва та Ткаченка є факт передачі останнім приміщення офісу партії «Нам тут жити», де команда Стремоусова з кінця лютого відкрила «гуманітарний штаб».

Також зафіксовані розмови Ткаченка з невстановленими особами з приводу організації перевезень під час яких Павло повідомляє, що якщо є коридор та не буде обстрілів, то поїздка відбувається про що він повідомить заздалегідь. Також обговорюється вивезення людей на непідконтрольну територію в м. Сімферополь АР Крим. Ця розмова відбувалася 29 березня 2022 року.

У справі також міститься протокол огляду відповідно до якого є стенограма аудіофайла від 23.03.2022 року згідно з якою Павло Ткаченко спілкується з особою, прізвище якої в ухвалі скрито, та пропонує йому охоронні послуги магазинів останнього.

І нарешті, у справі є протокол допиту свідка від 6 травня 2022 року, який повідомив, що Ткаченко запропонував йому привести підприємців для надання останнім охоронних послуг, який в ході розмови дав зрозуміти, що й нього є домовленість з окупаційною владою щодо такого виду діяльності.

А що суд?

Отже, можна зробити висновок, що Ткаченко, який у березні 2022 року вільно пересувався по Херсону у супроводі вбитого проросійського блогера Валерія Кулешова, вів доволі бурхливу діяльність. І це після «викрадення ФСБ». Наразі нам не відомо, щоб хтось, кого викрадали у Херсоні, так швидко виходив на волю та залишався у місті і вів якусь активну діяльність.

Таку думку висловив суд.

Суд апеляційної інстанції відхилив доводи захисту, що після того, як Ткаченко звернувся до працівника контррозвідки СБУ та повідомив про обставини, начебто його незаконного затримання працівниками ФСБ, що на даному етапі не підтверджено жодними відомостями, останній не вчиняв жодних дій на виконання їх наказу.

«Останнє спростовується вищевикладеними доказами з яких слідує, що після 16.03.2022 року Павло Ткаченко вів активну діяльність, проведення якої без погодження або дозволу окупаційної влади, є малоймовірною», — йдеться в ухвалі.

Слідчий суддя на підставі розумної оцінки сукупності отриманих фактів та обставин визначив лише ймовірну причетність Ткаченка до інкримінованого йому злочину.

Термін перебування Павла Ткаченка у СІЗО суд подовжив до 30 вересня.

Джерело