«Вологі фантазії»: Путін вніс в Держдуму законопроекти щодо окупованих українських територій

Законопроекти, які стосуються життя на окупованих українських територіях, «включених» до складу РФ, внесені в Держдуму від імені президента Росії Володимира Путіна.

Стосуються законопроекти, як повідомлять російські видання, управляння територіями, мовного питання, збройних сил та деяких інших аспектів.

Судячи з тексти документів, влада Росії налаштована на довготривалу окупацію українських територій, але зараз усе йде до того, що ситуація буде не на користь окупанта.  

Згідно із законопроектами, «ДНР» і «ЛНР» залишаться «республіками», а захоплені частини Запорізької та Херсонської областей – «увійдуть до складу РФ» як окремі області.

Путін призначить цим регіонам тимчасових керівників упродовж 10 днів. Голів Херсонської та Запорізької областей називатимуть «губернаторами». Тобто, скоро херсонських колаборантів Сальдо, Стремоусова та інших можуть списати в утіль.

Так звані «вибори парламентів» усіх чотирьох регіонів відбудуться у російський єдиний день голосування у вересні 2023 року. Але шанси, що це відбудеться набагато менші навіть стандартної статистичної похибки (1,6%).  

Російська мова буде на окупованих територіях «державною». Для збереження гарної мини при поганій грі РФ «гарантує» мешканцям окупованих територій «право на збереження та вивчення рідної мови».

Перехідний період для «інтеграції нових суб’єктів» – до 1 січня 2026 року. До 1 червня 2023 року там буде створено територіальні органи федеральних органів виконавчої влади. Вірогідність, що це відбудеться, – така ж, як і у випадку з «виборами парламентів».

Грошової одиницею в «нових суб’єктах» буде рубль, обіг гривні дозволений до 31 грудня. Хочеться вірити, що до цього дня ЗСУ впорються з визволенням Херсонщини.

До загальноросійського бюджету ці території хочуть включити з 1 січня 2023 року, з тієї ж дати там почне застосовуватись російське бюджетне законодавство.

До 1 січня 2028 року реєстрація прав на нерухомість на окупованих територіях буде можлива на підставі українських документів. Ймовірно, ця норма запроваджена для полегшення «віджимів» майна.

Мешканці окупованих Україні територій на момент їх «прийняття» до складу РФ автоматично отримають російське громадянство. Виняток – особи, які протягом одного місяця (мабуть, з 30 вересня) подадуть заяви про збереження наявного у них громадянства. А тут хочеться сподіватися на розуміння цієї непростої ситуації з боку державної влади України. Чимало людей не будуть подавати такі заяви, боячись переслідувань, і погодяться отримати російський паспорт з міркувань безпеки. І не необхідно враховувати після деокупації Херсонщини.  

Нагадаємо, конституційний суд РФ погодив анексію окупованої Херсонщини.

Джерело