Без води і на генераторах. Як Харків переживає аварійні відключення

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today Поки у Харківській області діють комбіновані відключення світла, підприємці й учителі думають, як працювати.

Генератори, портативні електростанції та робота за готівку — харківський бізнес пристосовується до регулярних аварійних відключень електрики. Мешканцям багатоповерхівок важче — вони змушені по кілька діб жити без світла та води. 

Масовані обстріли критичної інфраструктури по понеділках стали звичним явищем в Україні. У понеділок 31 жовтня Харків та область в черговий раз залишились без електрики. У деяких районах світла не було більше доби, багатьом вимкнули опалення та холодну воду — для насосів не вистачає потужностей.

Води немає, діти не вчаться

31 жовтня росіяни завдали надпотужного удару по критичній інфраструктурі України. Було вражено 18 об’єктів. Харків’яни та жителі області відчули наслідки обстрілу відразу — вранці вимкнули світло, зупинився метрополітен та наземний електротранспорт. У деяких районах електрику відновили вже через кілька годин, але були такі, що просиділи без світла 12 годин і більше. У Лідному, що поряд з Новою Баварією, електрики не було більше доби, у деяких громадах Богодухівського та Красноградського районів світло увімкнули пізно увечері. 

Першого листопада електрику вимикали майже у рамках старого графіку, усього на кілька годин, але спостерігаються проблеми, пов’язані з напругою в мережі. У Харківській області, при нормі у 220 Вт, у мережі спостерігалася напруга від 150 до 165 вольт. Через це в багатьох будинках вимкнули опалення та гарячу воду. У «Харківських тепломережах» визнали: через низьку напругу не вистачає потужностей для подачі теплоносія. Ракетний обстріл переносить початок опалювального сезону в Харкові на невизначений термін: 96% харківських будинків пройшли пробний пуск тепла, але більшість робіт доведеться виконувати наново.

Напруги в електромережі не вистачає для подачі тепла та води. Фото: ХТМ

Є проблеми в місті і з холодною водою. Мешканці П’ятихаток скаржаться, що її немає більше доби.

«Електрика є, її і не відключали, навіть більш-менш нормально за нинішніх часів. Я так розумію, насоси відключилися при просадці напруги і другий день нема кому їх піти включити», — скаржиться мешканець району Ігор у міській групі для вирішення ЖКГ-негараздів.

Проблеми з водопостачанням є навіть у приватному секторі.

«Ми кілька років тому зробили скважину, щоб не залежати від водоканалу, але сьогодні насоси не працювали, лише під вечір вдалося їх запустити», — каже власниця будинку у Пісочині Наталія Осипова.

Проблеми виникли і у школярів. У батьківських чатах мами і тата учнів просять подовжити канікули, адже за умов віялових відключень заряду ноутбуків не завжди вистачає на уроки в Zoom, до того ж, під час тривалих відключень електрики погіршується мобільний зв’язок. Учителі йдуть назустріч і записують для дітей відео уроків, яке вони можуть опанувати самостійно, як тільки електроенергія з’являється. 

Бізнес на генераторах

Підприємці в Харківській області вже звикли працювати без електрики. У кожному великому супермаркеті та в багатьох маленьких крамничках працюють генератори, тож навіть коли немає світла, термінали залишаються підключеними і можна розплатитися карткою. Втім, останнім часом збої такі масштабні, що на деякий час «лягає» банківська система.

«У нас бувало таке, що термінали наші працюють, а провести нічого не можемо, бо немає зв’язку з банком, але покупці вже звикли і ходять з готівкою», — говорить касирка магазину «Посад» Наталія.

31 жовтня та 1 листопада спостерігалися збої в роботі «Монобанку» та «ПриватБанку» — наприклад, деякий час неможливо було поповнити рахунок мобільного телефону.

За низької потужності в електромережі страждають автомайстерні та СТО, адже для зварювальних робіт потрібна висока напруга, тож їх доводиться переносити на інший час. Втрачають прибуток і підприємці, що працюють у сфері послуг. Перукарка Оксана Чистякова за останній місяць змушена була кілька разів скасовувати запис.

«Мені треба вмикати фен, вмикати машинку, бойлер для гарячої води, щоб помити клієнту голову — все це неможливо без електрики. Я не можу собі зараз дозволити купити генератор, бо багато втратила у всі ці локдауни і на початку війни, коли три місяці не працювала», — каже майстриня.

Раніше повідомляли: Третина підприємців залишила Харків. Як повернути бізнес до міста?

У салоні краси на Сумській знайшли вихід — придбали інструменти, які не потребують електрики.

«Ми придбали обладнання, яке працює без світла за принципом мобільного телефону — його можна зарядити. Є ліхтарі, щоб можна було обійтися без освітлення. Але в студії, на жаль, холодно, про це ми попереджаємо клієнтів», — каже власниця студії краси Наталія Черепашук.

У скрутній ситуації опинилися і програмісти, які працюють на іноземні компанії. Втім, деякі роботодавці з розумінням поставились до негараздів воєнного часу.

«Я працюю на ізраїльську компанію. Коли почалися постійні відключення електроенергії, роботодавець запропонував купити мені портативну електростанцію. Але проблема в тому, що ціни на них зараз підскочили майже до 20 тисяч гривень, а пропозицій в магазинах майже немає — треба робити передзамовлення та чекати невідомо скільки. Тож вирішили, що буде краще закупити бензин для генератора, щоб можна було вмикати його не на пару годин, а на увесь робочий день», — каже програміст Іван Бондаренко.

Від деяких його колег роботодавці вимагають забезпечити себе безперебійною електрикою власним коштом або переїхати в ті області України, де світло не вимикають так надовго, як у Харківській. 

Джерело