Харків’ян сповіщають про ракетну небезпеку по-новому

Фото: ХОГА Попередження приходять на телефон зі звуковим сигналом.

Систему попередження протестували у вересні у багатьох регіонах, тепер вона працює у штатному режимі на Харківщині.

Сьогодні харків’яни вперше отримали сповіщення про можливу ракетну атаку на мобільні телефони. Близько дев’ятої години ранку текст сповістив: «Увага! Протягом дня є висока імовірність ракетних ударів по території України. Залишайтесь в укриттях заради вашої безпеки. Не нехтуйте сигналами «повітряна тривога».

Відомо, що у вересні Держслужба з надзвичайних ситуацій успішно завершила тестування сучасної системи інформування населення Cell Broadcast. Така система — це світовий досвід інформування людей про загрози для їхнього життя.

«Розумію, що процес тестування, який ми розпочали 7 вересня, викликав ряд незручностей і обріс мемами, але величезна кількість технічних рішень і питань, які потрібно було вирішити, вимагала певного часу для тестування», — розповів заступник голови ДСНС Роман Примуш.

Оповіщення ДСНС

ДСНС у взаємодії з виробниками мобільних телефонів працюють над підвищенням охоплення абонентів та розширенням кількості пристроїв, які можуть отримувати сповіщення.

Нагадаємо, 10 й 11 жовтня Україна потерпає від масованих ракетних обстрілів Росії з території Каспійського моря та Чорного моря. У понеділок біло випущено понад 80 ракет, половину з яких збила наша ППО. По Харкову було нанесено дев’ять ударів, більшість з яких спрямували на об’єкти інфраструктури. У понеділок Харківщина залишилася без світла, протягом дня його відновлювали.

Щоб знизити навантаження на електромережу, із 11 жовтня в області розпочалися віялові вимкнення електроенергії. Вони триватимуть орієнтовно з 9:15 протягом двох годин. Вимикатимуть не всіх абонентів, а окремих, у районах, де спостерігається велике навантаження на мережу, повідомили в «Харківобленерго». На віялові відключення переходять також Київ, Київщина, Чернігівщина та інші регіони.  

Джерело