Хроніки незламного Харкова: операція «Евакуація» та Великдень без посилок з «Нової пошти»

Фото: ДСНС Окупанти розгромили склад "Нової пошти" у передмісті Харкова.

Закінчується Страсна п’ятниця та 58-ма доба героїчного спротиву залізобетонного Харкова російській навалі. Міська влада нарешті серйозно взялася за евакуацію мешканців із найнебезпечніших районів, а росіяни під Великдень залишили багатьох харків’ян без святкових посилок — розгромили великий склад «Нової пошти».

Повітряних тривог сьогодні було не так багато у порівнянні з минулою добою, втім, як не ракетами та літаками, так важкою артилерією ворог продовжує тероризувати житлові масиви Харкова. Після багатьох днів вагань у міській раді нарешті оголосили масову евакуацію з районів, що найбільше потерпають від обстрілів: Північної Салтівки, П’ятихаток та Горизонту. 

Про необхідність вивозити людей організовано не перший день кажуть передусім волонтери, які з ризиком для життя пробиваються на околиці міста з ліками, продуктами харчування та засобами гігієни для тих нечисельних мешканців, які так і не наважилися залишити свої будинки. Люди досі живуть під постійними обстрілами у своїх квартирах або вже півтора місяці не виходять із підвалів. Сьогодні, нарешті, міський голова Ігор Терехов пообіцяв їм допомогти.

«Хочу звернутися до всіх жителів Північної Салтівки, П’ятихаток, інших районів, які знаходяться під постійними обстрілами російського агресора. Так, нелегко. Але ми готові вас евакуювати. Дуже прошу вас, ухваліть рішення зберегти свої життя, і ми вас вивеземо і поселимо у нормальних умовах для життя», — сказав Терехов.

Багатьом людям на Північній Салтівці вже нікуди повертатись. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Автобуси подадуть організовано, про час виїзду повідомлять заздалегідь. На жаль, досі немає нормального каналу зв’язку для того, аби подати заявку на евакуацію. Людям пропонують зайти на сторінку міськради у Facebook та залишити заявку у повідомленнях. Але ж більшість людей похилого віку не користуються соцмережами, а ті, що користуються, часто живуть у будинках без електрики та інтернету, тож про ініціативу міської влади так і не дізнаються. Було б непогано відкрити якусь телефонну лінію або навіть повісити оголошення біля під’їздів.

З евакуацією є ще одна проблема: безліч харків’ян відмовляються їхати, навіть якщо мають таку можливість. Їх лякає невідомість, лякає перспектива життя у необлаштованих спортивних залах. Громадський активіст та політик Микита Соловйов запропонував міськраді працювати з іншими громадами та домовлятися про тимчасовий прихисток для наших людей.

«Централізована допомога у переселенні до інших областей теж потрібна. Незалежно від того, чи оцінюю я чи міська влада райони міста як умовно безпечні, у евакуйованих має бути вибір. Я пам’ятаю, що свого часу допомогу у розміщенні пропонував очільник Полтавської області. Можливо, ще хтось у центральній Україні погодиться системно приймати та розміщувати переселенців. І впевнений, що подібний запит від харківської мерії буде, як мінімум, серйозно розглянутий», — написав Соловйов у Facebook.

Тож чекаємо від мерії серйозного та всебічного підходу до цієї проблеми, бо багатьом людям із околиць вже нікуди повертатися з підвалів.

Горить склад «Нової пошти» у Коротичі. Фото: ДСНС

Тим часом ворог розбомбив великий логістичний склад «Нової пошти» у Коротичі. Цілили у нього спеціально, адже через ці склади приходила гуманітарка для Харкова. Є свідчення, що бомбу спустили на склад на парашуті. Загинула одна людина, шестеро поранені. А Харків тепер матиме великі проблеми і з розвантаженням гуманітарної допомоги, і з посилками. У найближчі два дні «Нова пошта» відправлень до Харкова не приймає, тож хтось залишиться без подарунків на Великдень.

Свято Христового Воскресіння теж буде не таким, як завжди, бо наші вороги — безбожники, і для них навіть святий день може стати черговим приводом для масового убивства. Тому поліція та СБУ дуже наполегливо радять вірянам не ходити цього разу в храм, а подивитися літургію по телевізору. Врешті, ми вже робили так під час епідемії коронавірусу, а тоді загроза життю була набагато меншою, ніж зараз. Всенощних служб не буде — діє комендантська година, у більшості громад паски освячуватимуть з 6.30 до 12 години у неділю. Але — ще раз — святкувати Великдень краще вдома, а до церкви сходити іншим разом. 

І на останок, за традицією — гарні новини від «наших котиків». Бійці 93-ї бригада «Холодний Яр» сьогодні знову були молодцями та трохи прорідили московське військо. Під Ізюмом підбили три танки, три БМП та вбили до півсотні ворогів. З тієї самої 64-ї мотострілецької бригади, яка стояла в Бучі. Кати отримали по заслузі.

Тож віримо в ЗСУ і чекаємо на Великдень. Христос воскрес — і Україна воскресне!

Джерело