Мешканцям громади на Харківщині доведеться жити без сигналів сирен

Сигнал тревоги у Дергачівській громаді не лунає з березня.

Частина громади окупована, частина — потерпає від артилерійських обстрілів. 

У Дергачівській громаді не лунають і не будуть лунати сирени. Роз’яснення щодо роботи систем оповіщення населення у місті Дергачі та населених пунктах громади надали у Дергачівській міській раді. Робота усіх систем оповіщення у Харківській області входить до сфери відповідальності обласного департаменту цивільного захисту, районних та місцевих органів виконавчої влади. Механізм роботи цієї системи у Дергачах передбачає дистанційну подачу сигналу оповіщення з Харкова через оптичний кабель на місцеві гучномовці.

«На жаль, іще у березні подача відповідного сигналу припинилася через пошкодження внаслідок ворожих обстрілів оптичного кабелю на ділянці між Харковом та Дергачами. Визначення місця пошкодження є дуже складним технічним завданням через відсутність його поверхневих ознак. Окрім цього, російськими бомбами було зруйновано декілька міських тягових підстанцій, які живлять гучномовні системи електрикою. У старостинських округах громади системи оповіщення не працюють у зв’язку з відсутністю електроенергії та пошкодженням ланок оптичних комунікацій», — поінформували у Дергачівській міській раді.

Раніше повідомляли: У громаді Харківської області тривають бої за звільнення двох населених пунктів

Там уточнили, населені пункти прикордонної Дергачівської громади знаходяться під постійними артилерійськими обстрілами. Робота систем оповіщення передбачає ввімкнення сирени повітряної тривоги у випадку загрози ракетних ударів, але технічної можливості попередження артилерійських бомбардувань не існує та не може існувати з об’єктивних причин.

«Таким чином, якщо навіть усі системи оповіщення почнуть працювати, вони будуть спрацьовувати лише на загрози ракетних ударів по будь-якому місцю Харківської області (не тільки Дергачівської громади). Водночас, на бомбардування зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню населених пунктів Дергачівщини системи оповіщення заздалегідь зреагувати не зможуть», — розповіли у Дергачівській громаді.

Місцеве керівництво попередило про небезпеку перебування на території Дергачівської громади. 

Нагадаємо, російська армія утримує під контролем Козачолопанський і Проходівський округи, більшу частину Токарівського старостату Дергачіської громади. 18 червня окупанти не припиняли здійснювати артилерійські обстріли по Дергачах, Безруках, Слатиному, Руській Лозовій, окрім артилерії також застосовували танки та міномети, завдаючи ударів по Прудянці, Цупівці, Дементіївці, Питомнику, Новому. 

 

Джерело