Міністр не виключає обов’язкову евакуацію з Харківщини восени

Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today Поки що людям рекомендують виїхати з Донеччини.

Обов’язкову евакуацію можуть ввести через безпековий стан і проблеми з комунікаціями напередодні опалювального сезону.

Наразі обов’язкова евакуація проводиться з Донецької області. Однак, за повідомленням Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, російські окупанти надалі намагатимуться зірвати опалювальний сезон. Без опалення та світла може залишитися частина населених пунктів Запорізької, Херсонської та Харківської областей. Про це повідомила віцепрем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

«Обов’язкова евакуація з Донецької області, так, вона перша і вона поки що єдина. Але наші прогнози, й наш аналіз вказує на те, що вона буде продовжуватись і в інших регіонах. Ми бачимо зараз ситуацію, яка погіршується, — сказала Верещук. — Ми розуміємо, що робить ворог, і прогнозуємо, що його зусилля вивести з ладу теплоцентралі, ті джерела постачання енергії, які є вкрай необхідними для регіонів, будуть, ймовірно, об’єктами їхніх атак. Ми розуміємо, що не всі з них вдасться відремонтувати й розуміємо, що частина міст і сіл, до прикладу, Запорізької області, Херсонської, Харківської області може опинитися без засобів до життя — без опалення, що найголовніше, і без світла, що теж важливо. Навіть ті мережі які є, навіть якщо розраховувати лише на електричні, вони не витримають навантаження, і ми вже це прогнозуємо і просимо людей заздалегідь подбати про свою безпеку, не говорячи вже про обстріли, які тривають і тривають постійно».

За словами Ірини Верещук, сьогодні щільність обстрілів вказує на те, що далі буде важче проводити евакуацію. За її інформацією, за десять днів серпня з тимчасово окупованих територій Харківської області виїхала 1681 людина. Це не зелені «коридори», а волонтерська ініціатива. Усього по Україні з початку серпня з тимчасово окупованих територій евакуювалися 12 054 людини, зокрема 3517 дітей.

Нагадаємо, сьогодні обов’язкова евакуація проводиться з Донецької області. Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко звернувся до Кабінету міністрів України з листом, де просив дозволити обов’язкову евакуацію у регіоні. Він обґрунтував її необхідність. Спеціальна комісія при ОВА проаналізувала стан тепло-, електро- та інших мереж, безпековий стан і дійшла висновку про необхідність такої евакуації.

2 серпня Кабмін проголосував за проведення обов’язкової евакуації з Донецької області. Вона проводиться безкоштовно. Людям надають транспорт, по приїзду до безпечного місця допомагають оформлювати документи та отримувати соціальні виплати. Станом на 11 серпня з Донеччини евакуювали 3908 людей, у тому числі 777 дітей. За словами Верещук, в Донецькій області проживає близько 50 000 дітей

«Це означає, що люди, яки зголосяться евакуюватися, матимуть право безкоштовно евакуюватися з Донецької області, таке право буде гарантовано державою. Ми організовуємо транспортування, усю логістику (наприклад, доїхати до домівки, якщо це маломобільні, допомогти з транспортуванням до потягу). Обіцяємо виплати. Одразу на місці, як тільки людина прибуває, в залежності від вразливості (хворіє людина чи це багатодітна родина) ми відразу беремо на контроль таких людей і допомагаємо з документами (оформлення виплат). Переселенці отримують 2000 гривень на дорослу людину, 3000 — на дитину, а також 3000 — коли людина з інвалідністю. Також допомагаємо отримати міжнародну допомогу», — розповіла Верещук.

Як писав KHARKIV Today, з окупованого міста Ізюм Харківської області до зими треба евакуювати 10 000 мешканців. Ізюм точно не зможе розпочати опалювальний сезон. У місті зруйновані майже 80% будівель, більшість комунікацій. Люди вже заготовляють дрова, навіть мешканці багатоповерхівок. За 6 місяців війни звідси не було організовано жодного «зеленого» коридору.

У Барвінковому опалювальний сезон розпочати не зможуть: місто залишилося без газу і комунікацій, до закінчення війни їх не полагодять.  

Джерело