Не гірші за Невзорова. Як харків’яни роками виборюють право отримати український паспорт

Фото из открытых источников Для того, щоб отримати громадянство України, потрібно звертатися до консульства РФ, а вони не працюють з початку війни.

З початку війни десятки жителів Харкова з російським громадянством виявилися фактично поза законом. Щоб відмовитися від російського паспорта та стати повноправними громадянами України, їм потрібно звертатися до органів влади держави-агресора.

Звістка про те, що російський журналіст Олександр Невзоров отримав український паспорт, схвилювало українське суспільство. Секретар РНБО Віталій Данілов спростував цю інформацію, уточнивши, що Невзоров лише звернувся по громадянство. Але якщо про такий намір журналіста говорять на найвищому рівні, то тисячі громадян Росії, які роками проживають в Україні, вивчили українську мову і навіть допомагають армії боротися з агресором, не можуть отримати від влади жодної відповіді. Звернення до Офісу президента навіть не розглядаються.

Спалила паспорт Росії

Українці з російськими паспортами опинилися між двома світами: від початку масштабної війни Росії та України вони не можуть ні відмовитися від російського громадянства, ні отримати українське, ні навіть продовжити дію тимчасового свідоцтва громадянина України.

Художниця Марія Мосна народилася у Хабаровську, жила у Москві. Жінка 15 років тому  вийшла заміж за українця і переїхала до Харкова. За цей час вона стала справжньою патріоткою України — Марія вивчила мову, регулярно ходить на паради вишиванок і займається волонтерською діяльністю. Але громадянкою країни так і не стала. Два роки тому харків’янка подала документи до управління Державної міграційної служби. Там їй мали видати тимчасове свідоцтво громадянина України, з яким вона вже могла б звернутися до консульства РФ, щоб розпочати процедуру відмови від громадянства Росії. Але все через незрозумілі причини затяглося.

Марія з чоловіком та сином на Параді вишиванок.Фото: Олесь Штефчук

«Рік я чекала, а потім запідозрила недобре, бо мене не запрошували на співбесіду до СБУ, хоча мали. В управлінні Міграційної служби мені повідомили, що мою справу надіслали до Києва — там і шукайте. А у неформальній розмові мені сказали, що президент уже два роки нічого не підписує», — розповіла Марія Мосна KHARKIV Today.

Днями харків’янка отримала повідомлення від управління ДМС, що рік тому її справу було направлено до Офісу президента. До цього вона зверталася до комісії з питань надання громадянства при ОП і там сказали, що справа до них не надходила. Але навіть якщо бардак із паперами закінчиться, то наступним етапом отримання громадянства України згідно із законом має бути звернення з пакетом документів до консульства Російської Федерації. Під час війни про це не може бути мови — консульства не працюють.

Зневірившись, Марія просто спалила свій російський паспорт у дворі будинку.

Потрібно змінювати закон

Лікар з Харкова Кіра Джафарова, на відміну від Марії, встигла отримати тимчасове свідоцтво громадянина України і навіть перейти до наступної стадії відмови від громадянства — візиту до консульства РФ.

«Там постійно створювали перешкоди. Вимагали паспорт СРСР. Принесла. «А ви копію з нього зробили?» Пішла робити копію, а на наступний прийом можна записатися лише через два місяці. Треба було принести довідку про те, що я не прописана в Росії, хоч у мене у паспорті СРСР стоїть штамп, що я виписана з Бєлгорода. Онлайн отримати цю довідку не вийшло, наші телефони не реєструються у цій базі. Через адвоката зробили цю довідку. Прийшла здавати документи — вони не прийняли, причому розмовляли зі мною так по-хамськи, що я плакала, коли вийшла з консульства», — розповіла KHARKIV Today про свої поневіряння Кіра Джафарова.

Кіра Джафарова 32 роки живе у Харкові, але не може отримати громадянство України. Фото: facebook.com/kira.dzafarova

У грудні минулого року нарешті вдалося подати документи. Процедура позбавлення громадянства РФ триває від трьох до шести місяців. Але тут розпочалася війна.

«У міграційній службі кажуть: у нас немає законів, які дозволяють дати вам синій паспорт, поки ви не принесете довідки про вихід із російського громадянства», — каже Кіра.

Дія її свідоцтва закінчується 17 січня 2023 року, і харків’янка ризикує опинитися поза законом, як відомий дніпровський волонтер Максим Гошовський. Зараз, за законом, його мають депортувати до РФ, а там на нього чекає гарантована в’язниця, бо Максим допомагає ЗСУ.

Російські українці без громадянства вирішили об’єднатися та підготувати колективне звернення до Президента України та Верховної Ради з проханням терміново змінити порядок набуття українського громадянства. Неймовірно складна процедура зараз виглядає абсурдною, оскільки потребує тісного контакту з консульствами РФ, яких немає.

На сайті Президента України зареєстровано петицію з вимогами дозволити кандидатам у громадяни України декларативно відмовлятися від громадянства країн-агресорів, Росії та Білорусі, не звертаючись до їх консульства.

«Від кандидатів потрібна довідка про несудимість у країні поточного громадянства, а також відмова від поточного громадянства за законами країни, що надала його. Це тягне за собою зобов’язання відвідати Росію або Білорусь для отримання цих документів. Вимога отримати ці документи є нереалістичною, небезпечною та злочинною щодо громадян Росії та Білорусі, які проживають постійно на території України», — пише автор петиції Віталій Власюк.

Раніше повідомляли: Президента просять зберегти трамвай на узвозі Весніна

Щоб президент розглянув петицію, необхідно, щоб вона набрала 25 тисяч підписів. За два дні вдалося зібрати менше ніж 200.

Для того, щоб знайти вихід із глухого кута, необхідно внести поправки до Закону «Про громадянство України» та до порядку надання громадянства. Ініціаторами таких змін можуть стати Президент України, Кабмін та депутати Верховної Ради. Якщо цього не буде зроблено, тисячі українців із російськими паспортами опиняться поза законом, зокрема й ті, хто захищає Україну зі зброєю в руках.

Джерело